Koronavirüs salgını etkisini sürdürürken Türkiye’de olumlu gelişmeler yaşanmıyor değil. Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyeleri “yeni normal” den bahseder oldu. Yeni bir hayat tarzına sahip olacağımızın ilk işaretlerini verdiler aslındı.

Nedir bu “yeni normal”? Nasıl yaşanır bu dönemde, nasıl adapte olur insan diye düşünmeden edemiyorum. Eminin sizler de bunu düşünüyorsunuzdur…

Her isteyenin her istediği yere gidemediği, parkların bahçelerin çocuk sesleri ile dolmadığı bir yeni hayat var önümüzde.

Yaşlılarımızın evlerinden mümkün olduğunca çıkmadığı, dışarı çıkabilenlerin kendilerine bir doktor hassasiyeti ile bakma, kontrol altında tutma zarureti olduğu bir yeni hayata açıldı kapımız.

Artık, bakkala markete giderken; alışveriş listemizin yanı sıra, temassız kredi kartı ve bir de maskesiz koyulmayacağız yola.

Siparişlerimiz bile farklılaşacak… “2 ekmek, 10 maske” diye sesleneceğiz apartman görevlisine ya da “biraz meyve, süt, 50’li bir pakette maske” diye yazacağız not kâğıtlarımıza. Aramızda sokağa çıkabilen kimse dönerken alsın diye.

Yeni normal günlerimizde adım attığımız yerde ateşimiz ölçülecek. AVM kapılarında kuyruk oluşturacak, asansörün düğmesine nasıl bassam, sokağa çıkma kısıtlaması öncesi az daha nerde gezsem diye düşünür olacağız belki de…

Yarım saatlik komşu gezmeleri, akraba ziyaretleri, düğün dernek işleri yeni normale göre şekillenecek. Ya ağzımızda maske, aramızda 2 metre mesafe ile yapacağız bütün bunları ya da şimdilik kalsın hele deyip vazgeçeceğiz.

Koronavirüsün aşısı bulunana kadar veya toplumumuzun yüzde 60-70’i enfekte olup bu hastalığı yenmiş olana kadar sürecek sanırım bu yeni normal hayatımız.

Yani nereden baksanız 2 yılı bulacak sanırım.

Bu yeni normal günlerimizde, eskisinden daha hoş görülü olacağız birbirimize karşı. Eskiden yaptığımız hataları yapmamaya özen göstereceğiz. Yaşamanın ne kadar anlamlı ve güzel olduğunun daha da farkına vararak nefesimizi ciğerlerimize çekeceğiz, her ne kadar maskenin altından da olsa.

Birbirimize iyi dileklerimizi sıralarken en başta “sağlıcakla kalın” demeyi daha güçlü hale getireceğiz.

Evet, uzun ve zor bir yeni normal hayata başlıyoruz. Herkesin çok dikkatli olduğu ve koronavirüse fırsat tanımadığı bir dönem geçiririz inşallah.

Herkesin sağlıcakla kaldığı ve daha güzel günlere kapısı açılan bir yeni hayatımız daha olur inşallah.