Ali Köse’de Hz.Ömer Adaleti…

Baro’da baronun, özelde kendi aracını kullanıyor...

Kayseri Baro Başkanı Av. Ali Köse, Baro başkanlığına seçildiği ve o makama oturduğu gün itibariyle Hz. Ömer’in “devletin mumu” hikâyesini tam olarak uyguluyor…

Hz. Ömer halife iken, bir gece makamına ashaptan (Hz.Muhammed’e inanan, O’nu gören ve Müslüman olarak ölen kimseler) biri gelir ve selam verip oturur.

Fakat selamı alınmaz. Hz. Ömer önündeki işle meşguldür ve konuk merak içinde bekler.

İşini bitiren Hz. Ömer, önünde yanan mumu söndürdükten sonra ikinci mumu yakar ve konuğunun gözlerinin içine bakarak “Aleyküm selam...” der.

Konuğu sorar:

- Ya Ömer, niçin hemen selamımı almadın ve bir mumu söndürüp diğer mumu yaktıktan sonra konuşmaya başladın?

Hz Ömer cevap verir;

- Evvelki mum devletin hazinesinden alınmıştı. O yanarken özel işlerimle meşgul olsaydım Allah indinde mesul olurdum. Seninle devlet işi konuşmayacağımız için, kendi cebimden almış olduğum mumu yaktım, ondan sonra senine konuşmaya başladım.

Sahabenin gözleri yaşarır, ellerini kaldırarak şöyle dua eder;

- Ya Rabbi! Hz Ömer’i bizim başımızdan eksik etme.

Sevgili Okurlar:

Bu yazıyı yazmadan önce Baro Başkanı Av. Ali Köse’yi ziyaret ettim. Ona sohbetimiz sırasında kapıda park halinde duran, baroya ait makam aracını kullanıp kullanmadığını sordum. Ayrıca "kamuda yaşanan israf tüketimini nasıl karşılıyorsun?" ya da "baro hizmetinde kullanılmak üzere alınan makam aracını özel işlerinde kullanıyormusun" sorusunu sordum.

Başkan Köse’nin yanıtı bakın nasıl oldu:

“Selahattin bey, baro Başkanı olarak bir yere davetli isem, makam aracıyla gidiyorum(baronun önemli işlerinde). Yoksa özel işlerimde ve sabah evimden baro ofisine özel aracımla geliyorum. Yani evden işe işten eve gelip giderken makam aracını kullanmıyorum, kendi özel aracımı kullanıyorum.”

Benzin pahalı..

Başkan Köse:

"Devlet yani kamu işlerimle özel işlerimi kesin çizgilerle bir birinden ayrılmasını sağladım. Ülkemizin ekonomik durumu ortada, pandemi filan derken halkımız sıkıntı içerisinde iken biz makam arabasıyla dolaşamayız. Benzin ve mazot dersen keza öyle pahalı. Bu  makam aracı için harcanan para kimin, tüm meslektaşlarımın burada hakkı var. Harcanan benzin de, harcanan para da baronun kasasından çıkıyor, hakları var, onların helâlliği alınması gerek ki, helallikleri alınsa bile buna benim vicdanımın rızası olmaz...

- Ya Rabbi! Ali Köse’leri makamlardan eksik etme. Etme ki kamuda tasarruflar olsun.

Baro Başkanı'nın bu anlamlı ve güzel davranışı umarım kamuda çalışan diğer makam sahiplerine de örnek olur.