Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, ‘Sağlık Olsun’ programına konuk olarak moderatör Ayşe Algün’ün sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Öner, tüp bebek tedavisinden önce alternatif tedavi yöntemlerinin de uygulanabildiğini söyledi. Öner, “Bize gelen, evlat hasretiyle tutuşan çiftlerimize nasıl daha iyi çalışmalar yapabiliriz sorusunun peşindeyiz. Yaklaşık 7 yıldır tüp bebek ile ilgileniyorum. Bu merkezin tek bir amacı var, bize gelen çiftleri kucaklarında melekleriyle gönderebilmek.

Tüp bebekte çiftler değerlendirilir. Farklı tedavi yöntemleri de vardır. Herkese hemen tüp bebek uygulanmaz. İlk görüşmelerimiz ücretsiz oluyor, çiftler bizden gelip bilgi alabilir.  Bir kadının tüpleri kapalıysa tüp bebek dışında fazla bir tedavi seçenek yok. Sperm sayısı çok çok azalmışsa ya da hiç sperm görülmüyorsa yine tüp bebek işlemi yapabiliyoruz. Ancak bazen polikistik over dediğimiz çok fazla yumurtası var ancak tembel çalışıyorsa, kadınlarda çikolata kisti dediğimiz adet döneminde sancılı geçen, yumurtalarında kistler olup yumurta rezervini azaltan durumlar oluyorsa hemen tüp bebek tedavisi uygulamıyoruz.

Eğer yumurta sayısı azalmışsa biz elimizdeki başarı şansı en yüksek olan tedavi yöntemiyle yapmak zorundayız, haplarla yumurtayı büyütüyoruz belli bir olgunluğa gelince yumurta olgunlaştırma iğnesi yapıp eşiyle ilişki öneriyoruz. Değişim gösterebilir ancak her kadın için bu tedavinin aylık başarı oranı yüzde 5 ila 10 arasında değişiyor.

Aşılamada da yumurtaları iğnelerle büyütüp olgunluk seviyesine gelince yine aşı yapıp eşin en kaliteli spermlerini alıp rahme yerleştiriyoruz. Bunun başarı şansı da aylık yüzde 15-20 arasındadır” diye konuştu.

‘ÇİFTLERİMİZE, GEBELİK GETİRMEYECEK BİR EMBRİYO TRANSFER ETMEYECEĞİMİZİ VAAD EDİYORUZ’

Çiftlerle ailevi bir ortam oluşturduklarını ve tedavi sürecinde gebelik getirmeyecek bir embriyonun uygulanmadığını vurgulayan Prof. Dr. Öner, “Tüp bebek de kadın adetinin 2. Günü gelir yaklaşık 10 günlük yumurta uyarma süreci olur belli bir olgunluğa geldiğinde yumurta toplanır eşinden aldığımız spermle embriyo oluşturulur. Gebelik getirme şansı yüksek olan genetik yapısı kaliteli olan embriyolar anne rahmine konur ve gebelik haberi beklenir. Çiftlerimizle aile gibi oluruz, samimi davranırız. Tedavileri başarı şansımız yüksek olması için kişiselleştiriyoruz. Hastalarımız geldiğinde hemen tedavi olmuyor, incelemeler sonucunda uygun tedaviyi öneriyoruz. Yumurta rezervi azalmış olan hastalarımıza PRP enjeksiyonu yapıyoruz, yumurta kalitesi arttırıcı ön tedavi yapıyoruz. Bazen sperm de sorun oluyor ona da ön tedavi yapıyoruz. Çiftlerimize, gebelik getirmeyecek bir embriyo transfer etmeyeceğimizi vaat ediyoruz. Daha sonrasında da bu durumda paralarını iade ediyoruz. Araştırmadan da tedaviye başlarsanız ne yazık ki o uçak yolcuyu gideceği yere götürmüyor. Düşüklerin asıl sebebi guatrdır. Çiftler varsa kötü alışkanlığı ona da dikkat etmelidir. Vitamin takviyelerinin mutlaka 2 ay öncesinden yapılması gerekiyor. Çiftler kendilerini planlamaları gerekir. Bunlar çözüldüğünde sağlıklı bir gebelik oluşur. Sık sorulan bir soru var; ne yemeliyiz? Biz de eşimle ne yapalım diye düşünürken bu konu hakkında bir kitap yazdık. Kitabın içerisinde tüketilmesi önerilen gıdalar oluyor. Herkese ulaşmak için böyle bir kitap çıkardık, maddi bir beklentimiz olmadığı için de Türk Eğitim Vakfı’na bağışladım” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi