Günümüz teknoloji çağında her şeyin doğal ve organik olanı arandığı gibi, oyuncak sektöründe de ahşap ürünler ön plana çıkmaya başladı.Gülşah Altıntaş, çocuklarının her şeyiyle ilgilenen, her konuda araştırmalar yapıp uzmanları takip eden yeni nesil annelerin, oyuncak konusunda da ahşap oyuncakları tercih ettiğini söyledi.

Her yaş grubuna yönelik ahşap oyuncak üretildiğini ifade eden Altıntaş, ithal ahşap oyuncakların yaygın olduğunu belirterek, Türkiye’de de bu alanda üretimin giderek arttığını dile getirdi.

Hem Sağlıklı Hem Dayanıklı

Ahşap oyuncakların, plastik malzemelere oranla hem daha sağlıklı hem de daha dayanıklı olduğunu kaydeden Gülşah Altıntaş şu bilgileri verdi:

“Yeni nesil anneler ürünlerin içeriğini soruyor. Plastik mi? Sağlığa bir zararı var mı? Üzerindeki boyalar çocuğun sağlığına zarar verir mi? Bunları araştırıyorlar. Doğal olsun, üzerindeki boyalar çocuk ağzına götürdüğünde zarar vermesin istiyorlar. Böyle olunca da genellikle de doğal ahşap ürünleri tercih ediyorlar. Çocuklarının odasını dizayn ederken özenli ve titiz davranıyorlar. Çalışma masasından sandalyeye, yatağından oyuncaklarına genellikle ahşap olsun istiyorlar.

Biz de evlere oyun odaları kurarken daha çok ahşap tırmanma duvarları, ahşap denge tahtaları, ahşap salıncaklar kullanıyoruz. Aynı şekilde evlerin bahçesine, anaokullarına ya da parklara kurduğumuz oyun parkurlarında ahşap malzemeleri tercih ediyoruz. Çocuklar ahşabın dokusunu çok seviyorlar.

Ne Tür Ahşap Oyuncaklar Var?

Bebeklikte, çocuklukta her yaşa uygun ahşap oyuncaklar var. Bebek gruplarında ahşap puzzle, bul-tak oyuncaklar, sıralama oyuncakları, örüntü oluşturma oyuncakları, blok oyuncaklar, ahşap geometrik zeka bulmacaları, ahşap yap-bozlar, Legolar var. Daha büyük yaş grubu çocuk ve ergen grupları içinse ahşap kutu oyunları var. Koridor, Batık, Pylos, Jenga, Goblet gibi ahşap kutu oyunları ilk akla gelenler. Bu tür akıl oyunlarını yetişkinler de severek oynuyor. Ahşap satranç takımları da bu grupta tercih edilen bir başka ürün.

Ahşap Oyuncakların Özellikleri

- Zararlı kimyasallar içermediği için sağlığa bir zararı yoktur.

- Doğal malzemeden yapıldığı için çevreye zarar vermezler.

- Kolay kolay kırılmazlar, daha dayanıklı ve uzun ömürlü olurlar.

- Çok küçük parçaları olmadığından çocukların yutma tehlikesi yoktur.

- Kolay temizlenebilirler.

- Şekil olarak çocukları yaralayan ve zarar veren bir yapıda değildirler.

- Ağza götürülürse herhangi bir sağlık sorununa yol açmazlar.

- Tuşları, düğmeleri, plileri yoktur. Arızalanmazlar.

- Ahşap oyuncaklar geri dönüştürülebilme özelliği vardır.

- Ahşaptan üretilen oyuncakların köşe kısımları sivri olmaz. Bu sebeple çocukların yaralanmaz.

- Çocukların yaratıcılık özelliklerini ortaya çıkarırlar.

Editör: Haber Merkezi