İYİ Parti Kocasinan İlçe Kongresini izlerken önemli biri çok dikkatimi çekti. Sorma gereği duydum o ismi tanıyorum, ‘CHP’li Mustafa Yıldız’ın oğlu Ömer Deniz Yıldız’sın sen’. ‘Evet, ağabey ben Deniz Yıldız, siyasi tercihimi İyi partiden yana kullandım’ diyordu.

Deniz Yıldız sadece bir örnek! CHP’de önemli görevlerde bulunmuş bir ismin Mustafa Yıldız’ın oğlu Deniz. O şimdi İYİ Parti Kocasinan İlçe kongresinden seçilen Mustafa Işık’ın yönetim listesinde!

Deniz Yıldız, konusunu köşeme taşırken nezaketen Sayın Mustafa Yıldız Bey’i de aradım ve’ Deniz bey İYİ Parti’de, hem de İlçe yönetimine seçilmiş’ Baba Yıldız’dan ’Olabilir herkesin siyasi görüşüne ve duruşuna saygı duyulmalı’ cevabını aldım..

Tabiî ki doğru olanda bu, herkesin siyasi düşüncesine saygı duyulmalı.

Kendini ’ulusalcı’ olarak tanımlayan seçmenin en çok tercih ettiği parti açık ara hangisi biliyor musunuz?

Bu, CHP değil. MHP’de değil. AK Parti’de değil. Ulusalcıların en çok tercih ettiği parti bugünlerde İYİ Parti olarak görülüyor. Bu grubun yüzde çoğu İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor.

Daha önce CHP’ye oy verdiğini söyleyen

Ulusalcıların parti tercihi şimdi İYİ Parti olmuş gözüküyor.

Bu durumu yorumlaması için hem CHP’den, hem de İYİ Partiden önemli isimleri aradım.

Bana şunları söylediler: “Kendini ulusalcı olarak tanımlayan grup toplam kitle içinde yüzde olarak oldukça fazla. Aşırı milliyetçi ve Atatürk’e sempati duyanlar olarak tanımlayabiliriz bu grubu Selahattin bey. Bunların büyük bir kısmı bugün CHP seçmeni. İYİ Parti milliyetçi ve ulusalcıların partisi haline geldi. Son dönemde güvenlikçi politikaları önceleyenler, Batı karşıtları ve Avrasyacıların tercih ettiği parti İYİ Parti.”

Konuştuğum kişiler, ulusalcıların yanı sıra milliyetçilerin de partisinin İYİ Parti olduğunu hatırlattı. Zira aynı düşünceyi bende taşıyorum, burada gördüm ve şahit oldum ki, kendini ‘milliyetçi’ olarak tanımlayan seçmenler İYİ Partiye oy vereceğini söylüyor.

ULUSALCILAR İYİ PARTİ DİYOR

Dikkatimi çeken diğer bir sonuç ise ‘Ulusal - demokrat’ kategorisindeki seçmen tercihleri. Önceden bu grup içinden en çok oy CHP’ye çıkardı.

Şimdi ise durum böyle.

Bu arada kendi adıma sevindirici bir not düşeyim. Kendini ulusalcı, demokrat olarak tanımlayanların oranı azımsanmayacak kadarsa fazla.

EN SEKÜLER TABAN İYİ PARTİ'DE

Gelelim İYİ Parti’ye.

Kasım ayında yapılan araştırma ile kıyaslandığında İYİ Parti’de yüzde 1’lik bir gelişme görünüyor. Bunun sebeplerini anlamak için Meral Akşener’in grup konuşmalarına bakmanın önemli olduğunu söylemek isterim. Meral Hanım ideolojik mesajlar verip güçlü konuşmalar yaptığında destek artıyormuş zira bugün İYİ Parti seküler ve Atatürkçülerin ağırlıkla desteklediği bir parti. Hatta seküler kesim arasında en çok destek gören "CHP’den ziyade İYİ Parti, namaz kılmak gibi dini pratiklere en mesafeli seçmen grubu en çok İYİ Parti tabanı bünyesinde" demekte mümkün.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhafazakâr kesime açılım hamleleri katı laik ve ulusalcı kesimi CHP’den uzaklaştırıp İYİ Parti’ye yakınlaştırmış anlaşılan.

Gördüğümüz şeyler. Muhalif çizgisine rağmen CHP’den, başka bir muhalif partiye karar vermiş görünenler çoğalıyor. Bu seçmen kitlesi bu gelişmelere bakıldığında CHP açısından işler aslında pek de çantada keklik değil yani.