Önce Konya’da ardından başka şehirlerde hayvanlara karşı işlenen işkence görüntüleri, ülke genelinde infiale sebep oldu. Hayvan hakları savunucuları yasaların yetersiz olduğunu savunurken, vatandaşlar da hayvanlara karşı işlenen suçların hukuktaki karşılığını araştırmaya başladı. Hukukçu Niyazi Ünalmış, merak edilen düzenlemeler hakkında özel açıklama yaptı. Konya ve Mamak’ta hayvanlara uygulanan eziyet ve öldürme eylemlerinden dolayı çok ciddi bir duyarlılık oluştuğunu anımsatan Ünalmış, “Aslında toplumda yanlış bilinen bir gerçek var; hayvanlara eziyet etmenin ya da hayvanları öldürmenin bir cezasının olmadığı yönünde. Ama böyle değil 5199 sayılı hayvanları koruma kanunumuz var. Bu kanunda 2021 yılında yapılan değişikliklerle, hayvanlara yapılan eziyet ve öldürme eylemlerine hapis cezası olduğunu biliyoruz ve uygulanıyor. Aslında sorun bir duyarlılık sorunu” diye konuştu.

‘HAPİS CEZASIYLA YARGILANMAK İÇİN ISPAT GEREKİR’

Hayvanlara karşı işlenen suçlarda hapis cezasının ispat zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Ünalmış, “Bunu bilmenin yanında, bazı durumlarda ispat sorunumuz da var. Kanun gereği hayvanlara eziyet eden ya da hayvanları öldürenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaktadır. Çevrelerinde bu tarz eylem görenlerin çeşitli ispat vasıtalarıyla; telefonla kayıt olabilir, ya da tanıkla anlatım- bunları kolluk kuvvetlerine bildirmeleri gerekmektedir. Gerçekten çok ciddi yaptırımlar düzenlenmiş durumda. Biliyorsunuz Konya’daki iki kişi bu suç nedeniyle tutuklandı” dedi.

‘HAYVAN KESİMLERİ YA DA TIBBİ ZORUNLULUK DIŞINDA GERÇEKLEŞEN EYLEMLERE 4 YILA KADAR HAPİS CEZASI’

Hayvanlara eziyet eden ya da öldüren kişilerin, veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni veya hayvanları korumayla ilgili yükümlülükleri olan kişileri olması durumunda cezaların yarı oranında artırıldığına vurgu yapan Ünalmış, bu kişilere de 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası uygulandığını söyledi. Ünalmış, “Tabi ki kendi kişisel durumlarına göre de değişiyor. Yine hayvanlara cinsel yönden saldırıda bulunan ya da tecavüz eden kişilerin alacakları ceza da mevcut. Hayvanları koruma kanununda idari para cezaları da var” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi