Türk sineması klasikleri arasında yer alan ünlü “Banker Bilo” filmi gerçek oldu. Mal varlığı yaklaşık 500 milyon lirayı bulan Kayseri merkezli bir şirket, 2003 yılında alacaklılardan kaçmak için, şirketlerin hisselerini bir emanetçiye devrettiler. Emanetçi ise hisseleri ikinci ve üçüncü şahısları devretti. Böylece, şirketin ortakları, emanetçinin oyunu ile hisselerini kaybederken şirketin banka borçlarını da üstlenmek zorunda kaldılar. Film senaryolarını aratmayan, “Kayserili Banker Bilo” skandalı şöyle:
DOLANDIRICILIK DAVASI AÇILDI
Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Kayserili iş adamlarının “Banker Bilo” skandalı, ortaklardan Giyasi Öztürk’ün Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusu ile ortaya çıktı. Suç duyurusu üzerine hareket geçen savcılık, şirketin ortaklarından Kemal Ertuğrul ile emanetçi olarak hisseleri üzerine alan Zafer Kökten hakkında dolandırıcılıktan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Dava halen devam ediyor. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, filmleri aratmayan skandalda süreç, 2003 yılında başladı. O dönemde mali krize giren ve bünyesinde birçok şirketi barındıran Ertuğrul Şirketler Grubu, alacaklılardan kaçmak için hisselerini emanetçilere devretmeye karar verdi. Bu çerçevede hisselerin büyük kısmı Zafer Kökten ve akrabaları üzerine geçirildi.

HİSSELERİ ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DEVRETMİŞ
Kayserili ortaklar mali krizin aşılmasının ardından 2006-2007 yıllarında hisseleri geri almak için harekete geçtiler. Ancak, bu kez hisselerin ikinci ve üçüncü kişilere devredildiği belirlendi. Yani aslında sahibi oldukları şirketlerin hisselerinin, başkaları adına kayıtlı olduğunun farkına vardılar. Bu süreçte, ortaklar birbirine girdi. İki ortak hisselerini geri almak için yoğun çaba harcarken, ilginç bir gelişme daha yaşandı. Bu kez, iki ortaktan Kemal Ertuğrul’un, emanetçi ile anlaşarak malların bir kısmını geri aldığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine ortaklardan Giyasi Öztürk soluğu savcılıkta aldı. Savcılığın konuyla ilgili açtığı soruşturma sonucunda hazırladığı iddianamede ise, olay ayrıntıları ile anlatıldı. İddianamede, şu değerlendirmelere yer verildi: “Şüpheli Kemal Ertuğrul ile müşteki Giyasi Öztürk’ün ortak oldukları grup şirketlerinden Ertuğrul İnşaat, Emda İnşaat, Erbeton, Epret Akaryakıt şirketlerinin 2003 yılında mali krize girmeleri sonucu oluşabilecek haciz tehdidine karşı söz konusu şirketlere ait mal varlıkların bila tarihli tutanakta belirtilen şahıslara bedelsiz olarak devredildiği, yapılan sözlemle gereği haciz tehdidi ortadan kalktığında söz konusu şirket mallarının tekrar şirketlere bedelsiz olarak devri yapılması gerekirken şüpheli Kemal Ertuğrul aşağıda isimleri belirtilen kişileri kullanarak, şirketlerin mal varlıklarını başka şahıs ve şirketlere devrettirdiği anlaşılmıştır.”

ZULA SKANDALI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Kayserili ortaklar, kısa bir süre önce İsviçre’deki bankalarda tutulan paralar konusunda çıkan anlaşmazlık ile de gündeme gelmişlerdi. Yine ortaklardan Giyasi Öztürk’ün savcılığa verdiği dilekçeye göre, diğer ortak olan Kemal Ertuğrul, İsviçre’ye gönderilen yaklaşık 15 milyon doları, kendisinden habersiz olarak sekterin üzerine geçirmişti. Söz konusu olayla ilgili de dava süreci devam ediyor. Ankara’nın içme suyu projelerini alan Ertuğrul Group’un ortakları Koray E. ve Kemal E. İsviçre’deki hesabı sekreter Berna H. aracılığıyla boşalttı.

 
Editör: Haber Merkezi