Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgiler verdi. Toker, “Akılcı ilaç kullanımı, kişinin kendi tanısına yönelik ve kişisel özelliklerine yönelik doğru ilacı doğru şekilde kullanması demektir. Akılcı ilaç kullanımı stratejileri, toplum sağlığı ve halk çıkarları açısından önemlidir. Dünya genelinde çok fazla gereksiz ilaç kullanımı ve yanlış ilaç kullanımı sonucu oluşan etkilerden dolayı ciddi mali problemler mevcuttur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı ise kişinin gereksiz yere ve yanlış şekilde ilaç kullanması, doktorun herhangi bir değerlendirmesi olmadan ilaç başlaması, antibiyotik, vitamin, gıda takviyesi ve buna benzer takviyeleri uygunsuz şekilde kullanması olarak tanımlanabilir" diye konuştu.

'GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÜLKEMİZDE EN YANLIŞ İLAÇ KULLANIMI'

Ülkemizde ve dünya da en çok kullanılan ilaçlara değinen Toker," Dünya geneline baktığımızda en çok satılan ilaçlar genellikle kalp damar hastalıkları ve metabolik hastalıklar üzerine olan ilaçlarken ülkemizde ise en çok satışta olan ilaçlar, antibiyotik, ağrı kesici, soğuk algınlığı ve vitamin ilaçlarıdır. Bu gereksiz antibiyotik kullanımı ülkemizdeki en yanlış ilaç kullanımına örnektir" dedi.

'ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDENİYLE TEDAVİ SIRASINDA ÇEŞİTLİ PROBLEMLER YAŞANIYOR'

Toplumda oluşan antibiyotik direncinin, hastaların tedavi süreçlerinde ciddi etkileri olduğunu belirten Toker, "Maalesef toplumumuzda her türlü enfeksiyon hastalığına karşı antibiyotik kullanılması gibi yaygın bir öngörü vardır. Basit hastalıklarda kullanılan bu antibiyotikler, maalesef toplumda ciddi bir antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu toplumu tehdit eden bir durumdur. Bakteriler antibiyotiğe karşı bu direnci geliştirdikten sonra kendi içlerinde diğer bakteriler üzerinde de bunu devam ettirdikleri için kişi herhangi bir ilaç almasa dahi toplumdan kazanılan bu antibiyotik direnci nedeniyle tedavi sırasında çeşitli problemler yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu hem hastanede yatış sürelerini uzatmakta hem de tedavi maliyetlerini yükseltmektedir. Hatta yeni tedavilere bile sonuç almadığımız ve ölümle karşılaştığımız dirençli enfeksiyonlarda mevcut" dedi.

'İLAÇLARI DOKTOR REÇETESİYLE ECZANEDEN TEMİN ETMELİYİZ'

Doktor onayı olmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini kaydeden Toker, şöyle konuştu: "Antibiyotik kullanımı ya da akılcı ilaç kullanımında kişilerin kesinlikle herhangi bir doktor önerisi olmadan, kendi kendine komşusu veya eşine iyi gelen bir ilacı bilinçsizce tüketmemesi gerekiyor. İlaçları doktor reçetesiyle eczaneden temin etmeliyiz. Doktorumuzun önerdiği sürece uygun şekilde kullanmamız gerekiyor. Herhangi bir hap yutularak içilecekse, onu ezmek, suya karıştırmak ya da bir kapsülü açıp da toz halinde tüketmek ilacın etki spektrumunun değişmesine neden olur ve bu durumda ilacı gereksiz yere kullanmış oluruz. Ayrıca ilaçların muhafaza yerleri, muhafaza edilecek sıcaklıkları önemli. Açılmış, son kullanım tarihi geçmiş ilaçları kesinlikle kullanmamamız gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi