Duygusal yeme bireyin açlık hissetmediği durumlarda bile olumsuz duygularını bastırmak veya olumsuz duygularıyla baş etmek için tepki olarak geliştirdiği davranıştır. Duygusal açlık midenizde hissettiğiniz açlık değildir. Duygularla oluşan bir açlık durumudur. Stres, üzüntü, yalnızlık, öfke gibi duyguları bastırmak için yemek yemek isteyebiliriz. Bu durumlarda birey daha çok enerjisi yüksek, bol karbonhidratlı besinleri seçme eğiliminde olur. Bilinçsizce yeme isteği vardır. Yenilenin bir önemi yoktur. Yedikten sonra pişmanlık, suçluluk gibi duyguları tetiklemektedir. Duygusal açlık hissettiğinizi düşündüğünüzde kendinizi besinlerin ele geçirmesine izin vermeyin. Besinin tadını anımsama ve lezzetli bir atıştırmalığın vereceği hazzı düşünme duyusal yeme probleminde fazla yemeyi ön plana çıkarır.

Duygusal boşluklar, ergenlik dönemleri, çocuklukta yaşanan travmatik durumlar ve bireylerin duygusal durumlarının yoğun olduğu zamanlarda da daha çok yaşanmaktadır. Bu duygusal boşluğu doldurmak için yemek yemeyi seçeriz. Bu durum da düzensiz beslenme alışkanlığına dayanarak bizde yeme bozukluklarına neden olur.

Kişi duygusal açlık yaşıyor ve sürekli bir şeyler tüketiyorsa kilo alır. Kilo artışı devam ettikçe kişinin özgüveni azalabilir. Bunun sonucunda sosyal aktivitesine ara verir. Bu da kişilerde yalnızlığa neden olur. Yalnızlık yeme bozukluğu olan duygusal açlığın bir kısır döngüsüdür. Duygusal yemenin üstesinden gelmek için, kişinin en önce bunu fark etmesi gerekir.

Tedavi edilemediğinde aşırı besin tüketimine yol açar ve sonunda aşırı kilo artışına ve kilo verme sorunlarına neden olmaktadır.

Duygusal açlığa neden olan etmenlerin farkına varılmalı. Besin günlüğü tutarak öncesinde ve sonrasında nasıl hissettiğinizi not alabilirsiniz. Bu yazdıklarınız size bir süre sonra günlük beslenmenizde düzenlemeler yapmanıza yardımcı olacaktır.

Tok tutacak ve dengeli besinler duygusal açlığınızı önleyebilir. Sağlıksız besinleri çevrenizden uzak tutun.

Duygusal açlık hissettiğinizde sebze, meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.

Sinirli ve gergin olduğunuz durumlarda adaçayı, papatya çayı, melisa çayı veya ıhlamur içerek olumsuz duygularınızla baş edebilirsiniz.

Olumsuz duygular hissettiğinizde spor yapabilirsiniz. Ruh halinizi düzelterek duygusal yeme durumunu yenmenizi sağlar.

Sizi rahatlattığını düşündüğünüz yiyecekleri tüketme konusunda kendinize engel olamıyorsanız porsiyon ölçülerinizi küçültmeyi deneyebilirsiniz. Yöntemin işe yaramadığını düşünüyorsanız bu tip sağlıksız besinlerin elinizin altında olmalarını önleyebilirsiniz.

Bir öğünde çok tükettiğinizi düşünebilirsiniz, kilo aldım diyerek kendinizi bırakmanız yanlış bir durum olur. Diğer öğünlerinizde sağlıklı porsiyon ölçülerinde tüketerek dengeleyebilirsiniz. Önemli olan burada pes etmemeniz. Zamanla sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanacaksınızdır.