Kayseri'de yaşayan Bayram Ali Aydoğan, 1974 yılında turşucu arkadaşları sayesinde mesleğe başladı. Daha önce tatlıcılıkla uğraştığını fakat tatlıların bayatladığını söyledi. Geçen süreçte işlerini ilerleten Aydoğan, muzdan yumurtaya, kozalaktan balığa kadar birçok çeşit ürünün turşunu yapıyor. Dükkânın içini ve vitrinini kavanozlardaki birbirinden farklı meyve ve sebze turşularıyla dolduran Aydoğan'ın iş yeri vatandaşlar tarafından ilgi çekiyor.
Turşucu Bayram Ali Aydoğan, “1974 yılında turşuculuğa başladık. Daha önce tatlıcıydım. Tatlılar bayatlıyordu. Turşuda bayatlama yok. Turşu daha lezzetli daha iyi oluyor. Turşu yapımının hepsi aynıdır. Üzüm sirkesi, kaya tuzu gibi turşunun yapılış şekli hep aynı. Vatandaşlar diğer turşu türlerini sordular. ‘Normal turşuyu yapıyorsam onları da yaparım’ dedim. Bu şekilde başladım. Yumurta ve balık turşusu olmasına şaşırıyorlar. Değişik şeyler müşterinin dikkatini çekiyor” şeklinde konuştu.
'TURŞU YAPARKEN HİJYEN VE TEMİZLİĞE DİKKAT EDİLMELİ'
Turşu yapılırken hijyen ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini ayrıca turşu suyunun bir çok hastalığa da iyi geldiğini belirten Aydoğan,” Turşu senede bir defa yapılıyor. Eylül-ekim aylarında yapılan turşular, yıkaması güzel şekilde yapılır. Kaya tuzu ve üzüm sirkesiyle beraber turşuyu kuruyoruz. Bununla beraber turşu yapımındaki dikkat ettiğimiz en önemli nokta, temizlik ve hijyen. Kış gelmese de müşteriler en fazla acılı turşusu içiyorlar. Turşu hastalıklara iyi geliyor. Ayrıca hazımsızlık ve iştahsızlık gibi şeylere acılı turşu iyi geliyor. Bununla beraber gribe karşı da etkili oluyor" diye konuştu. (BGC)