Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, geçtiğimiz Cuma günü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından görevden alındı.

Kayseri OSB’ye elektronik ortamda tebliğ edilen ve “Geçici Görevden Uzaklaştırma” ibaresinin yer aldığı çok çarpıcı belgede, Başkan Nursaçan ve 7 yönetim kurulu üyesi ile 2 OSB çalışanının görevden alınma sebebine, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan 13/10/2021 tarihli ve 2021/4235 sayılı yazının dayanak gösterildiği belirtildi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderdiği belirtilen söz konusu resmi yazının içeriğinde ne tür ibarelerin geçtiğini henüz bilmiyoruz…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ı görevden aldığı belgeyi nasıl ilk kez Kayseri Yerel Haber yayınladıysa, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderdiği yazı da haber merkezimize ulaşır ulaşmaz siz değerli okurlarımızla paylaşacağız!

***

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tahir Nursaçan ve 7 yönetim kurulu üyesi ile 2 OSB çalışanının “Geçici Görevden Uzaklaştırma” yazısı da aslında birçok ipucu barındırıp çok şey anlatıyor!

Şimdi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kayseri OSB’ye ve Kayseri Valiliği’ne gönderdiği o resmi belgede yer alan gerekçelere bir göz atalım…

Gerekçe 1: “Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı UYAP kayıtlarında yapılan araştırma sonucunda Tahir NURSAÇAN, Şaban ANDAÇ, Mustafa KATIRCIGİL, Ali İSTANBULLUOĞLU, Ali YAPRAK, Adil ÖZHAN, Süleyman SARPTAŞ ve Yunus İMAMOĞLU hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının 2021/222 soruşturma sırasında "Görevi Kötüye Kullanma ve Dolandırıcılık" suçlarından soruşturma yürütüldüğü ve yürütülen soruşturmanın halen derdest olduğu”

Gerekçe 2: “Yine Şaban ANDAÇ, Mustafa KATIRCIGİL, Süleyman SARPTAŞ ve Yunus İMAMOĞLU hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının 2021/42363 soruşturma sırasında "6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa Muhalefet " suçundan soruşturma yürütüldüğü ve yürütülen soruşturmanın halen derdest olduğu”

Gerekçe 3: “Yine Süleyman SARPTAŞ hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının 2017/61306 soruşturma sırasında "Kamu Kurum ve Kuruluşları vb. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık" suçundan soruşturma yürütüldüğü ve yürütülen soruşturmanın halen derdest olduğunun tespit edildiği belirtilmiştir.”

Yukarıda belirtilen 3 gerekçede "Görevi Kötüye Kullanma ve Dolandırıcılık", "6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa Muhalefet ", "Kamu Kurum ve Kuruluşları vb. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık" gibi ağır suçlamalar var!

Ben günlük mesaisinin büyük bir bölümünü Kayseri Adliye Sarayı’nda geçirip onlarca davayla boğuşan bir gazeteci olarak, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları karşısında henüz hüküm giymemiş hiç kimseye suçlu diyemem!

İddialar çok ağır, Başkan Tahir Nursaçan ve bazı yönetim kurulu üyeleri bunların dışında da ayrıca ağır cezalık oldu ancak henüz hüküm giymediler!

Burada insani olarak, Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmek gerek!

***

Şimdi olaylara başka bir pencereden bakalım…

Hakkında bunca iddialar bulunan Eski Başkan Tahir Nursaçan ve 7 yönetim kurulu üyesi ile 2 OSB çalışanı görevden alınmalı mıydı alınmamalı mıydı?

Elbette demokrasi kutsaldır, seçimle iş başına gelen yönetim, tabi ki seçimle gitmedir buna diyecek bir sözüm yok!

Ama Demokrasiyi gerçek anlamda içselleştirebildiyseniz!

Türkiye Cumhuriyeti Demokratik olmasının beraberinde aynı zamanda da Hukuk devletidir!

Yani bu ülkede demokrasi, hukukla paralel işlemektedir!

Demokrasiyi benimsiyorsanız, hukuk kuralları ve kararlarına da aynı derecede benimsemelisiniz…

Aksi takdirde isteyerek veya istemeyerek, kargaşa ve kaosa sebebiyet verirsiniz!

Hakkınızda bunca gırla adli iddia olacak ve “Soruşturmaların selameti” açısından “Geçici olarak” görevden alınacaksınız sonra da demokrasi de demokrasi diye kendinizi paralayacaksınız!

İşte bana göre yanlış olan bu pişkinlik hali!

Bence olaylar bu seviyelere gelmeden Tahir Nursaçan ve 7 yönetim kurulu üyesi ile 2 OSB çalışanı erdemli bir duruş sergileyip “Hakkımızdaki adli iddialar ve soruşturmalar neticeleninceye kadar görevi bırakıyoruz” diyebilselerdi.

Böylesi erdemli bir davranış, Kayseri ve Kayseri Demokrasisi adına bence daha hayırlı olurdu.

Ama Tahir Nursaçan da nerede evrensel alanda da sıkça kabul gören bu ince fikir?

Avrupa ülkelerinin Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Bakanları dahi haklarında en ufak bir iddia ortaya atılınca veya dava açılınca davaların selameti için anında görevinden istifa ediyorlar.

Sizin koltuk sevdanızın sebebi nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevler gelip geçicidir.

Daha dün denilebilecek bir zaman diliminde, 09 Ekim 2021 tarihinde hakkında rüşvet, yolsuzluk ve halkı yanıltma gerekçesiyle soruşturma başlatılan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz istifa etti.

Yolsuzluk iddialarını kabul etmediğini açıklayan Kurz, "Kaosu engellemek ve istikrar sağlamak için makamımı Dışişleri Bakanı Schallenberg’e bırakıyorum." ifadelerini kullandı.

Eyy Tahir Nursaçan sizde böyle yapsanız olmaz mıydı?

Sizce bu davranış daha erdemli bir davranış değil mi?

Dün, Tahir Nursaçan’ın basın toplantısında yaptığı demokrasi da vurgusu da elbette çok kıymetlidir!

Ama Kiracıoğlu ile aynı gün ve aynı saat de toplantı kararı almak ne kadar demokratik bir tutumdur onu da sorgulamak gerekir?

Bir diğer konu ise, geçtiğimiz Cuma günü Kayseri OSB’ye EKAP üzerinden tebliğ edilen belgeyi almamak için sistem bilgisayarlarını kapatmak da nedir?

Kayseri böyle şeyleri Tahir Nursaçan ile gördü…

***

Tahir Nursaçan’ın görevini devrettiği ve aynı zamanda da arkadaşım olan Murat Yibur beyefendiyi dün telefonla arayıp tebrik ettim.

Kayseri OSB’deki böylesine zorlu bir süreçte üzerine çok önemli bir vazife aldı, Allah yardımcısı olsun.

Ayrıca Tahir Nursaçan’ın görevden alındığı Cuma günü geçirdiğim böbrek ameliyatım nedeniyle, arayıp soran hastanede ziyaretime gelen herkese yürekten şükranlarımı sunuyorum.