AB Komisyonu, ‘Sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır’ açıklaması yaparken aday ülke olarak Türkiye’ye sorumluluklarını hatırlattı.

KHK ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için açlık grevinde 70’inci günü geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumunu yakından izleyen AB Komisyonu’ndan “Sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır” açıklaması geldi.

Komisyon Sözcülüğü Gülmen ve Özakça’nın durumuyla ilgili şu mesajı paylaştı: “Görevlerinden atılmalarının ardından, yaklaşık 70 gündür açlık grevindeki iki eğitimci Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık durumları, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaktadır. Kendileriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” Açıklamada adil yargılanma ilkesinin önemi vurgulanarak, “AB, her türlü kanuna aykırılık veya suç iddiasının adil yargılanma ilkesi ışığında ele alınması gerektiğini ve her koşulda, tüm bireylerin masumiyet karinesi ile adil yargılanma sürecinde kendilerini savunma hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatır” ifadeleri kullanıldı.

Yaşamsal önemde

AB açıklamasında AB’ye aday ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin sorumluluklarını da anımsattı. Konsey ile işbirliğinin “yaşamsal önemde” olduğu vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi: “AB, aday bir ülke olarak Türkiye’nin her zaman kendisine en yüksek demokratik standart ve uygulamaları hedef alması gerektiğini defalarca vurgulamıştır. Türkiye’nin, başta 15 Temmuz darbe girişimini izleyen süreçte Türk makamları tarafından alınan tedbirlere yönelik hukuk yollarıyla ilgili olarak Avrupa Konseyi ve konseyin organlarıyla varolan yakın işbirliğini sürdürmesi ve derinleştirmesi yaşamsal önem taşımaya devam etmektedir.” Türkiye, ocak ayındaki kış oturumu sırasında Avrupa Konseyi’nde OHAL Komisyonu’nu kurma sözü vermiş ancak bunun kararnamesini şubat ayında çıkartmıştı. İki gün önce de komisyonun üyeleri belirlendi ancak hâlâ komisyonun sekreteryasına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi