Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında katılım müzakerelerinin şu aşamada devam etmesi gerektiğini ancak idam cezasının geri getirilmesi halinde bu sürecin sona ereceğini söyledi.

Berlin’de “Avrupa’nın geleceği” konulu bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kısa bir süre önce idam cezasının geri getirilmesi konusunda uzun bir görüşme yaptıklarını ve bu toplantıda idam cezasının geri getirilmesinin katılım müzakerelerinde aşılmaması gereken bir kırmızı çizgi olduğunu söylediğini aktardı.

'Türkiye Bir Gün Üye Olabilir Mi? Bilmiyorum'

Juncker, "Erdoğan'a 'İdam cezasını geri getirirseniz, o zaman müzakereleri de bitirme zamanı gelmiş olur' dedim" diye konuştu.

Şu aşamada Türkiye ile müzakerelerin durdurulmaması gerektiği görüşünde olduğunu belirten Jean-Claude Juncker "Ancak Türkiye bir gün üye olabilir mi, bunu gerçekten bilmiyorum" yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta içerisinde NATO liderler toplantısına katılmak üzere gittiği Brüksel'de Juncker ve AB Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelmişti. Erdoğan bu temasların "olumlu" geçtiğini söylemiş ve AB'den 12 aylık bir takvim alındığını ifade etmişti.

AB, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından basın özgürlüğü ve insan hakları alanında Türkiye'ye yönelik eleştirilerde bulunuyor. Türkiye ise başta vize uygulamasının kaldırılması olmak üzere AB'yi verdiği sözleri tutmamakla eleştiriyor.

Daha önce de idamı gündeme getiren Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından idam cezasını yeniden konulmasını defalarca dile getirmiş ve parlamentoya gerekli değişiklikleri yapma çağrısında bulunarak, gerekirse konunun referanduma götürüleceğini söylemişti.

Editör: Haber Merkezi