Türkiye’nin 2018’deki NATO zirvesinin İstanbul’da yapılmasını önerdiği ancak bir dizi Avrupa ülkesinin bu teklifi reddettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2016’daki NATO zirvesinde yaptığı davetin, aralarında Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka’nın bulunduğu birçok NATO ülkesi tarafından reddedildiği belirtildi.

NATO kaynakları, “Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarını artırmak ve NATO’nun Türkiye’nin iç politikasına destek verdiği izlenimini vermek istemiyoruz” dedi.

İstanbul planlandı ancak bu fikirden vazgeçildi!

NATO içinde resmi bir karar alınmasa da zirve için önceden planlanan kentin esasında İstanbul olduğu ancak bu fikirden vazgeçildiği kaydedildi. Konunun ABD Başkanı Donald Trump’ın 25 Mayıs’ta ilk defa katıldığı Brüksel’deki NATO liderler zirvesinde de gündeme geldiği belirtildi.

Zirvenin Türkiye’de yapılmasını istemeyen Avrupa ülkeleri, buluşma için Brüksel’i önerdi. NATO kaynakları, bu önerinin 18 Batı Avrupa ülkesi ve Kanada tarafından desteklendiğini aktardı. Belçika da 2018 yılındaki liderler zirvesine Brüksel’de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

2018’in yaz aylarında yapılması planlanan zirve için nihai kararın haziran ayında toplanacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda alınmasının beklendiği kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi