Arjantin'de Anayasa Mahkemesi'nin diktatörlük döneminde, işkence gibi insanlık suçları işleyen mahkumların cezalarını yarı yarıya düşüren kararı yüzbinlerin katıldığı dev bir gösteriyle protesto edildi.

Arjantin’in başkent Buenos Aires’te bulunan ünlü Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) toplanan yüz binlere kişi, Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta insan hakları ihlalinden hüküm giymiş bir mahkumun cezasını düşürmesi kararını protesto etti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra 1970 ve 80’li yıllarda kaçırma ve işkence gibi insan hakları ihlallerinden suçlu bulunmuş çok sayıda mahkum da alt mahkemelere başvurarak serbest bırakılmaları talebinde bulundu. 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük yönetiminde 5 kişiyi kaçırarak işkence etme suçundan 13 yıl hapis cezası alan Luis Muiña hakkında ise cezasını düşürme kararı alınmıştı. Protestolar sonucunda olağanüstü toplanan Arjantin Parlamentosu, insanlık suçlarında ceza indirimlerini engelleyen bir karar çıkardı.

BEYAZ BAŞÖRTÜSÜ DENİZİ

Karar üzerine insan hakları örgütleri ve diktatörlük döneminde yakınlarını kaybedenler ayaklandı. Dün 500 bin kişinin katıldığı dev gösteride de 1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen “Mayıs Meydanı Anneleri”, beyaz başörtüleriyle en önde yer aldı. Gösteriye gelen kadın erkek binlerce Arjantinli de ellerindeki beyaz başörtüleri kaldırarak karar tepki gösterdi.

TÜRKİYE’DEKİ DARBE DAVASI DÜŞMÜŞTÜ

Türkiye’de ise 12 Eylül askeri darbe dönemiyle ilgili açılan tek dava geçtiğimiz hafta düşürülmüştü. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın, sanıkların ölmeleri nedeniyle düşürülmesini kararlaştırdı.

Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırılmış ancak Yargıtay’ın, Evren ve Şahinkaya hakkında verilen mahkumiyet hükmüne ilişkin kararı bozmasının ardından devam ediyordu.

12 Eylül darbesi sonrasında 50 kişi idam edilmiş, binlerce kişi işkence görmüş ve 600 binden fazla insan gözaltına alınmıştı.

Editör: Haber Merkezi