İki matematik öğretmenin onayını alan Duru Unur daha sonra yaptığı keşfin üniversite düzeyinde akademik olarak ele alınmasını ve onaylanmasını istedi. Bunun üzerine matematik alanında yurtiçi ve yurt dışı çalışmalarıyla bilinen ünlü matematik profesörü Halil Ardahan’a ulaşıldı.

Duru Unur’un yaptığı keşfi akademik anlamda doğru bulan Prof. Dr. Halil Ardahan yöntemin ispatını daha önce kendisinin de yaptığı çalışmalarla ilişkilendirerek yayınladı.

Duru Unur kimdir?

Duru Unur, 9 aylıkken konuşmaya başladı. Akranlarına göre farklı bir bilişsel gelişimi olduğunu fark eden öğretmen babası Kazım Unur, belli bir müddet sonra üstün zeki çocuklar ile ilgili her eğitimi araştırarak uyguladı.

Duru’nun ileri düzeyde bilişsel, sosyal ve psikomotor gelişimi anasınıfı öğretmeninin gözünden de kaçmadı. Anasınıfı öğretmeninin yönlendirmesiyle gerekli eğitimleri aldı. Piyano çalmaya başladı. 5 yaşındayken ‘Kitap Kurtçuğu’ diye bir kitap yazdı. Bu kitap TÜZDEV tarafından yayınlandı. Daha sonra ikinci kitabı olan ‘Gizemli Otobüs Durağı’nı yazdı.

Duru, matematik dersini çok seviyor ve matematik problemlerini çözerken acaba yeni bir yöntem bulabilir miyim diye sürekli düşünüyor. Hala çözülemeyen matematik problemlerini çözebilecek düzeye gelmeyi ve matematik alanında ülkesine hizmet etmeyi istiyor. Cahit Arf bu konuda en büyük rehberidir.

Duru Yöntemi Nedir?

Ardışık sayıların tek ve çift sayılara bölündüğünde kalanın kaçıncı ardışık sayı olduğunu keşfettiği bir yöntemdir. Örneğin:

Ardışık 4 sayının toplamı 406 ise büyük sayı nasıl bulunur? Sorusunun cevabı olarak 406, 4’e bölünür.

Kalan sayı 2 olur. Yani bulunan bölüm olan 101 sayısı ardışık sayıların ikincisidir. Bu şekilde sorudaki tüm ardışık sayılar kolaylıkla bulunabilir.

Prof. Dr. Halil Ardahan’ın İlişkilendirdiği Yöntem ARDISIK n, n+1,n+2,n+k Tam Sayılarının Toplamı T ise k tek olduğunda, yani çift sayıda ardışık Tam

Sayı toplamı, T ise k+1 ile bölündüğünde, Bölüm = n + Tamsayı [(k+1)/2] ardışık sayısı, Soldan (k+1)/2

ci Tam Sayıdır. Kalan=(k+1)/2 dır. k çift olduğunda, yani tek sayıda ardışık Tam Sayı toplamı, T ise k+1 ile bölündüğünde, Bolum=n+ (k/2) ardışık sayısı, Soldan (k/2) ci Tam Sayıdır. Kalan, 0 sıfırdır.

Bizler de Duru Unur’a başarılar dileriz. Umarız bir gün dünya çapında ünlü bir matematikçi olur.

Editör: Haber Merkezi