Hazırlanan proje ile ilgili şu bilgiler verildi; “Proje 7-11 yaş grubundaki öğrencilerimizi hedef kitle belirleyerek onlarda medya-okur yazarlığı üzerine farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuştur. Proje boyunca hem basılı hem de elektronik medya konusunda öğrencilerimizin sadece izleyici model değil, sorgulayan, araştıran, eleştiren sadece tüketmeyen aynı zamanda üreten bireyler olarak çocuklarımıza yeni bir dünyanın kapılarını açabilmek için bir çok etkinlik üretilmiştir.

Projemizin başında öncelikle çocuklarımıza proje boyunca sıklıkla karşılaşacakları terimleri tanıtmak amacıyla “Çocuk Dostu İnternet Terimleri”oluşturduk. Bu etkinlikle öğrencilerimiz internette araştırma yapma ve intihal konuları hakkında da bilinçlendirilmiş oldu.Karışık ülke takımları oluşturarak yaptığımız etkinlik sonucunda çok güzel bir dijital ortak ürün elde edildi.

2.Aktivitemizde ise öğrencilerimize internette gördükleri her şeyin doğru olmayabileceği düşüncesini ve neyin gerçek neyin sahte olduğu konusunda eleştirel bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik. Basit bir video yada fotoğrafı montajla değiştirilebileceğini gösterdik. Dijital alemde kendilerini nerde nasıl hayal ettiklerini konuştuk ve onlarla hayallerini şimdilik montajla gerçekleştirebildikleri bir fotoğraf albümü hazırladık. Öğrencilerimiz bu etkinlikte web2 araçlarını etkin kullandı.

3.Etkinliğimizde İnternette pozitif bir ayak izi bırakmanın önemi konusuna değindik. Öğrencilerimiz sorumlu birer dijital vatandaş olarak nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrendi. Etkinliğimiz sonucunda Digi-wise Kids Projesi ekibine ait dijital izlerin bulunduğu ortak bir ayak izi çalışması yapıldı.

4.Etkinlik konumuz çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için dijital hayatla sosyal hayatlarını dengede tutmayı öğrenmeleri gereği üzerine ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda öğrencilerimizle bir günlük medya diyeti uygulamaya karar verdik. Öğrencilerle yapılan görüşmelerle her ortağın fikrini yazdığı bir infografik hazırlayarak medyasız bir günün keyfine vardık.

5. Son aktivitemizi ise hem sosyal hayatta hem de siber alemde çocuklarımızın kendilerini nasıl korumaları gerektiğini bilmeleri gerektiğinden yola çıkarak, siber zorbalık üzerine gerçekleştirdik. Bu konuda öğrencilerimize gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra onlardan siber zorbalarla baş edebilmeleri için bire süper kahraman tasarlamalarını istedik. Proje başında yapılan anketlerde ve sonrasında yapılan aktivitelerde velilerimizden gelen dönütler bu konuda yeterince bilgi sahibi olunmadığı yönündeydi. O nedenle her etkinliğimiz velilerimizce memnuniyetle karşılandı. Buradan yola çıkarak velilerimizi bu konuda daha da bilinçli hale getirebilmek için proje kapanış webinarımıza İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nilüfer Pembecioğlu’nu davet ettik.Hocamız proje üzerinden hareketle çıktılarımıza uzman görüşlerini bırakarak proje paydaşlarımız olan öğrenci veli ve öğretmenlere, Dijital Çağda Çocuk ve Medya Okur Yazarlığı konusunda bir seminer verdi. Proje sonunda yapılan değerlendirme anketleriyle başlangıçtaki anketler arasında görülen fark hem öğrenciler hem de velilerimiz açısından faydalı bir iş yaptığımızın en büyük göstergesidir. Tüm hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz proje sonunda öğrencilerimizin iyi birer dijital vatandaş olarak hayatlarına devam edeceklerine olan inancımız tamdır.

N.Selin Taştekin (Isparta Şehit Güngör Dolunay İlkokulu) ve Selma Yumlu (Kayseri Erkilet Süleyman Tarman İlkokulu) tarafından kurulan projenin ekip üyeleri Huriye Uluöz (Ankara TOKİ Malazgirt İlkokulu), Şenay Erbaş(Kayseri İbrahim Yüzbaşıoğlu İlkokulu), Cahide Sekin (Ankara Pursaklar Yıldırım Beyazıt İlkokulu), Asuman Çakır(Trabzon Şalpazarı Atatürk Ortaokulu), Dimitra Rouvoli (Yunanistan 7th Primary School of Karditsa), Mihaela Dragomir (Romanya Schiulesti Secondary School), Orinta Šalkuvienė (Litvanya Šiaulių Medelyno Progymnasium), Mili Modak’tır (İsveç Tomtberga primary school).

Editör: Haber Merkezi