DÜNYA Süt Günü etkinlikleri çerçevesinde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi tarafından “Geleneksel 5. Süt Koşusu” düzenlendi.


Veteriner Fakültesi’nin başlangıç noktası olduğu etkinliğe; Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keleş, Veteriner Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı. Etkinlikler hakkında bilgi veren Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yeliz Yıldırım, “Bu yıl Süt Günü etkinliklerimizde küresel ısınma ve iklim değişikliği konularına önem verdik. Bu konuda dünyanın büyük problemleri var. Nüfus artışı, çarpık şehirleşme, tarım alanlarının daralması, havanın, suyun ve toprağın yoğun bir şekilde kirlenmesinin halk sağlığına etkileri önemli birer faktördür. Bizlerde bunlara duyarsız kalamadık, bu yılki etkinlik konumuzu ‘global iklim değişikliği ve süt’ konusu olarak belirleyerek farkındalık oluşturmak istedik” dedi.

Konuşmaların ardından, 70 öğrencinin 2,5 kilometre koşarak kıyasıya yarıştığı koşuda, öğrencilerden Ahmet Bozkuş birinci, Erdinç Cinoğlu ikinci, Muhammed Ali Arıcan ise üçüncü olurken, sonuncu ise Esra Yerlikaya oldu. Koşunun ardından ise Genom ve Kök Hücre Merkezi Konferans Salonu’nda “Geleneksel 5. Süt Koşusu Ödül Töreni ve Süt Paneli” yapıldı. Panel öncesi protokol tarafından koşuda dereceye girenlere madalyaları verilirken, koşuda sonuncu gelen Esra Yerlikaya ise 1 koli süt hediye edildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keleş, süt günü etkinlikleri ile toplumda sütle ilgili farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Dekan Keleş, “Geleneksel hale gelen süt koşusunu her yıl yapıyoruz. Bu yarışta önemli olan sonuncu olabilmektir. Sonuncu olan arkadaşımıza süt hediye etmek için bu yarışmayı tertip ediyoruz. Dünyada süte dikkat çekmek ve insan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından biri olan sütle ilgili toplumumuza, gençlerimize bilgiler vermek amacıyla bu tür etkinliklere önem veriyoruz” diye konuştu.

Panel, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yeliz Yıldırım tarafından “Küresel İklim Değişikliği ve Süt”, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz, tarafından da “Çiğ Süt ve Gıda Denetimleri” konulu sunumlarının ardından sona erdi.
Editör: Haber Merkezi