Nuh Naci Yazgan Üniversitesi(NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Uçar, Gazi Üniversitesi tarafından Antalya’da düzenlenen “3. Temel Hemşirelik Bakımı Kongresi” ne konuşmacı olarak katıldı.

Kongre Bilimsel Kurulunda yer alan ve “Hemşirelikte Kanıt Oluşturma Serüveni” başlıklı oturumunda başkanlığını yapan Prof. Dr. Hülya Uçar “Hemşirelikte Elektronik Kayıt Sistemleri” konulu konuşmasında hemşirelik kayıtlarının, hemşireliği görünür kılan en önemli etkinlik olduğunu, kayıtların 1800’lü yıllardan itibaren tutulmaya başlandığını, 1900’lü yıllardan itibaren de tutulması zorunlu olmaya başladığını söyledi.

Prof. Dr. Uçar, yapılan çalışmaların bilişim teknolojilerinin bilgiyi depolama, bilgiye hızla ulaşma, karmaşık hesaplamaları yapabilme, alarm ve uyarı sistemlerinin kurulmasına uygun olma, kararlara destek olma gibi çözümler sunarak hasta güvenliğini ve bakım kalitesini arttırdığını, aynı zamanda bakımın maliyetini azalttığını ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Uçar, kongredeki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Günümüzde hastalara daha etkin ve nitelikli bakım sağlamanın, tüm bireyleri daha sağlıklı kılmanın ön koşulu, doğru sağlık bilgisinin gereken yerde ve gereken zamanda ulaşılabilir olmasıdır. Bu yapı içerisinde hemşirelik kayıtları daha da önemli hale geleceğinden elektronik hemşirelik kayıtları hasta odaklı, bakımı kolaylaştıran ve kaliteyi artıran bir modelde yapılandırılmalıdır. Bunun sağlanabilmesinin ön koşulu ise hemşirelik için ortak bir terminoloji (ortak dil) oluşturulması ve bu alanda çalışacak, hemşirelik bilgisi yanında bilgisayar ve bilişim alanında uzmanlaşmış hemşire bilişimcilerin yetiştirilmesidir”
 
Editör: Haber Merkezi