Kayseri'de Lokantacılar ve Pastacılar Odası tarafından yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olan, aralarında kadınların da bulunduğu aşçılar, 'ustalık' belgelerini aldı.

"ESNAFIMIZ ZARAR GÖRÜYOR"

Osman Düşüngel Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde yapılan yazılı ve uygulamalı sınava 'ustalık' belgesi almak isteyen aşçılar katıldı. Aşçılar, şiş- Adana- Urfa kebap, et ve tavuk döner, sac kavurma, gözleme, katmer, pide yapımı konusundaki maharetlerini sergiledi. Sınavdan sonra açıklama yapan Oda Başkanı Hayrettin Köse, "Bir tarafta kira ödeyen, yanında eleman çalıştıran, SGK ve Bağkur primi ödeyen, her türlü yasal sorumluluklarını yerine getiren esnafımız, diğer tarafta ise kira vermeyen, hiçbir kural tanımadan pazarlarda seyyar şekilde yemek satan kişiler, ruhsatsız, merdivenaltı üretim yapan, maliyetinin altında ürün satan, gramajını eksik vererek çalışanlar var. Çay ocakları kahvaltıevi adı altında herşeyi satmakta, bakkallar saç kavurma, ekmek arası yiyecekler satarak faaliyette bulunmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar, haksız rekabete neden olmakta ve işini hakkıyla yapan esnafımız zarar görmektedir" dedi.

Köse, "Bizlerin ayakta kalabilmesi için daha bilinçli, daha eğitimli olması gerekir. Biz de bu nedenle Oda olarak kapsam dışı meslek dallarında (kebapçılık, pide ve lahmacun imalatçılığı, simit, poğaça imalatçılığı) henüz belgelerini almayan üyelerimiz ve çalışanlarına yönelik yılda 2 kez yazılı ve uygulamalı sınav düzenleyip başarılı olanlara 'ustalık' belgelerini veriyoruz. Bu kapsamda 28 arkadaşımız daha belge almaya hak kazandı" diye konuştu.

Sınava katılan ve başarılı olan kadın aşçı Fatma Yıldırım da ustalık belgesini aldı. Yıldırım, mutfağı sevdiğini ve bu nedenle aşçılık mesleğini tercih ettiğini belirterek, "Mutfakta uğraşmayı seviyorum. Sınavda da başarılı oldum. Dürümcü açmak için de bu sınava katıldım ve belgemi aldım" dedi.



Editör: Haber Merkezi