Kayseri Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi Ali Örsel, danışmanlığını okulun fizik öğretmeni Ferhat Çekim'in yaptığı "Ultrasonic Soundbar" adlı bilimsel bir projeyi hayata geçirdi. Proje, 14 bin 10 adet projenin katıldığı TÜBİTAK yarışmasında bölgesel ve ulusal seçmelerde dereceye girdi. Proje sahibi öğrenci Ali Örsel ve danışman öğretmen Ferhat Çekim’in 2 yıl üzerinde çalıştığı proje, 8-13 Mayıs 2022'de ABD'de yapılacak Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması'na (ISAF) TÜBİTAK tarafından aday gösterildi.

"BAŞARILARA AÇIZ, DOYMADIK"

Fizik öğretmeni Ferhat Çekim, "Bu yıl 52'ncisini düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında okulumuz Türkiye 3'üncüsü olmaya hak kazanmıştır. Bu gururu yaşattığı için öğrencimize, idarecilerimize ve tüm arkadaşlarımıza desteklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 15 yıldır bu okulda bu yarışmalara katılıyoruz. Daha önce de ABD'de bir defa ülkemizi temsil ettik, ancak bu yıl inanıyorum ki öğrencilerimizle birlikte, başarılara açız, doymadık. Oradan da derece alıp ülkemizi hakkıyla temsil edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"8 YAŞIMDAN BERİ BÖYLE PROJELERLE UĞRAŞIYORUM"

Küçüklüğünden beri elektronikle ilgilendiğini dile getiren lise öğrencisi Ali Örsel de, sesi doğrusal iletmekle alakalı bir proje yaptığını ve başarılı olduğunu söyledi. Projesi hakkında bilgi veren Örsel, “Ultrasonik sesler sayesinde, normalde dairesel dağılan ses dalgalarını doğrusal olarak iletmeyi başardım. Bunu da bir proje haline getirerek TÜBİTAK'a sundum, bölge birincisi ve Türkiye 3'üncüsü oldum. 8 yaşımdan beri elektroniğe ilgim var ve böyle projelerle uğraşıyorum. Bunun sayesinde şu anki projemi gerçekleştirdim ve Amerika'da ülkemizi temsil etmeyi ve orada ödül almayı umuyorum" şeklinde konuştu.

“OKULUMUZ 23 PROJEYLE KATILIM SAĞLADI”

Yarışmada birden fazla projeyle mücadele ettiklerini dile getiren ve kazanan öğrenci ile öğretmenlerinin sevincine ortak olan Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Başdağ ise, "Bu yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına okulumuz 23 projeyle katılım sağladı. 52. Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında bölge fizik birincisi, bölge fizik ikincisi ve bölge matematik üçüncüsü okulumuzdan çıkmıştır. Bölge fizik birincisi öğrencimiz Ali de Ankara'ya davet edilmiş, Ankara'da da fizik alanında Türkiye üçüncülüğüne hak kazanmıştır. Bütün öğrenci ve danışman öğretmenlerimizi tebrik ediyorum” dedi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi