Yarın sabah başlayacak olan 2021-2022 eğitim-öğretim yılı pandemi gölgesinde yüz yüze bir şekilde başlıyor. Yaklaşık 18 aydır kapalı kalan okullarda milyonlarca öğrenci ve öğretmen, tedbirler çerçevesinde ders başı yapacak. Ürünlerin genel itibarıyla pahalı olduğunu belirten veliler, okul alışverişlerine çanta gibi ürünlerden başlarken, öğretmenlerden gelecek ihtiyaç listelerini bekliyor. Bazı veliler, okulların tekrardan kapanarak uzaktan eğitime devam edilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor.

Okul alışverişi yapmaya ailesiyle gelen veli Ali Yılmaz, okul üniformalarını sadece belli yerlerden almanın yanlış olduğunu öne sürerek "En son okul alışverişimizi 2019 yılında yaptık ve o günden bu güne kadar %300'lük bir fiyat artışı gözlemledik. Maalesef okul idareleri tarafından sadece birkaç firmaya yönlendirildiğimizden fiyatları danışma gibi bir opsiyonumuz da yok" ifadelerini kullandı. Yılmaz, sezon öncesi bütçelerine de değinerek "2 çocuk için 500 TL gibi bir kıyafet harcaması yapıyoruz. Buna yetkililerin el atması iyi olur. Forma alışverişini tekelleştirmeyelim. Durumu olmayan öğrencilere de destek olunabilir" diye konuştu.

"BÜTÇEDE SINIR YOK"

Bir diğer veli Ahmet Akyay ise "Fiyatlar çok pahalı. Kalite desen kalite yok. Üniforma üzerine okul ismi yazıldığından almak zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Akyay, "Okul bütçesinde sınır yok. Neticede her şeyimizi çocuklara adadık" diye de ekledi. Okulların tekrardan kapanabileceğini dile getiren Akyay, "Bir aya kalmaz okullar kapanır" diyerek düşüncesini belirtti. Veli Ahmet Akyay'ın ortaokul öğrencisi kızı Nisanur Akyay ise "Fiyatlar çok pahalı. Test kitapları 50 TL'den başlıyor. Bursluluk paramla dershaneye gidiyorum. Emeğimin karşılığını vermek istiyorum. Başka şeyler alma fırsatları varken bana harcama yapıyorlar. Onların yüzünü kara çıkarırsam ben mutsuz olacağım" diye konuştu.

Çocuklarının okul alışverişini yapmaya gelen veli ve eğitimci Hilal Gençtürk ise "Pandemi sürecine rağmen fiyatları çok yüksek karşılamadım, afaki bir rakam yok. Sadece ortaokula giden kızımın üniformaları 300 TL tuttu, diğer giderlerle kıyaslanınca çok büyük bir meblağ değil. Okullardan henüz liste gelmemesine karşın ona kırtasiye alışverişine 500-750 TL arası bir bütçe ayırdık. Liseye giden kızımı da sayarsak iki çocuk için nereden baksanız 1500 TL'den fazla harcama yapacağız" diye konuştu. Gençtürk, okulların kapanmasının çok büyük risk taşıdığını ifade ederek "Okullar kapanabilir, ama hem bir veli hem de bir eğitimci olarak bunu istemiyorum. Gençlik bilgisayara, telefonlara, tabletlere bağlı kaldı ve bomboş bir gençlik yetişti. Herkes üzerine düşeni yapsın ve bu kapanmalar tekrar başımıza gelmesin, çocuklarımız okullardan uzak kalmasın" şeklinde konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi