Fen lisesinden mezun olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren ve birkaç gün önce ÖSYM’nin açıkladığı sonuçlara göre Türkiye üçüncülüğünü elde eden Mehmet Onur Şahin, sınava giden yolda hazırlığını anlattı.

“BOL BOL TEKRAR ETTİM, PROVA YAPTIM”

Şahin, sınava nasıl hazırlandığını anlatarak konuşmasına giriş yaptı: “9. ve 10. sınıflarda yazılı odaklı çalıştım. 10. sınıftayken ablamın YKS hazırlık sürecine bizzat şahit olduktan sonra bende sınav bilinci oluştu. Okulumdaki ve YouTube'daki öğretmenler, 11. sınıfı 11. sınıfta halletmenin çok önemli olduğunu sürekli vurguluyordu. Bu yüzden 11. sınıfta derslerime iyice odaklanabilmek için 10. sınıfın yaz tatilinde hızlı şekilde 9-10'u tekrar ettim. 11. sınıfın başında sistemli ve uzun süre çalışmaya başladım ve YKS'ye kadar da bazı istisnaları saymazsak bu disiplinimi bozmadan sürdürdüm. 11.sınıf yazında 11'i birkaç kez tekrar ettim ve 12'nin ilk konularına göz gezdirdim.”

Şahin, konuşmasına geçirdiği son seneyi anlatarak devam etti: “12'ye geçtiğimde 9-10-11'i gerçekten iyi bir şekilde halletmiştim ve deneme sınavlarında aldığım başarılarla da motivasyonumu tazeleyip çalışmadaki kararlılığımı korudum. 12. sınıfın mart ayı gibi konularımı bitirmiştim ve konuların üzerinden birer kez geçmiştim. Bu zamandan sonra olabildiğince fazla sınav provası yapmam gerektiğini düşündüm. Gürültü, ışık yetersizliği, sandalye ya da masanın uygun olmaması, analog saat, sınavın çok zor veya çok kolay gelmesi, sınavda çok fazla süremin artması ya da süremi verimli kullanamamam vb. birçok olasılığı tek tek değerlendirerek onlarca kez prova yaptım. Bunun faydasını sınav anında çokça gördüm.”dedi.

“TEMELİ HERKES AZ ÇOK BİLİYOR, DETAYLAR SİZİ ÖNE ÇIKARIYOR”

Sınav için çalışacağı kaynakları nasıl değerlendirdiğini de anlatan Şahin, “Çözdüğüm kaynaklarda yapamadığım veya yaptıysam bile çözüm yolunu beğendiğim soruları biriktirdiğim bir zarfım vardı ve bu zarf benim çok işime yaradı. Çünkü sınava herkes çalışıyor ve herkes her konunun temellerini az çok biliyor. Sizin bildiğiniz detaylar ise sizi bir adım öne çıkarıyor, ama özellikle biyoloji ve kimyada detay açısından müfredat dışına çok çıkmamanızı tavsiye ederim. Her dersten "işime yarayacak" ayrıntıları öğrenmek için ise farklı zorluklarda kaynaklardan yararlandım” diye konuştu. Kaynaklar konusunda da öğrencilere küçük bir tavsiye veren Şahin, “Ekstra olarak YouTube'dan çokça faydalandım ve kaynakların çok pahalı olduğu bu dönemde YouTube'dan çalışmanın çok verimli ve mantıklı olduğunu belirtmek isterim” dedi.

“YAŞADIĞINIZ SEVİNÇ TÜM YORGUNLUĞUNUZU UNUTTURUYOR”

Şahin, zorlu sınav sürecinin ardından neler hissettiğini şu sözlerle aktardı: “Bu süreç benim için uzun, yorucu ve zor bir süreçti. Bence burada, sınava hazırlık sürecinde en önemli faktör olan süreklilik devreye giriyor çünkü ben netlerimin dalgalandığı, ümitsizliğe düştüğüm zamanlarda bile ailemin ve öğretmenlerimin bana olan güvenini boşa çıkarmamak için ve hedefime olan inancım sayesinde motivasyonumu koruyabildim. Arkadaşlarımın kendilerine öncelikle sıralama, üniversite, bölüm vb. bir hedef belirlemesini ve zor zamanlarda hedeflerini ve bu sınavın o hedefler için önemli bir basamak olduğunu düşünmelerini tavsiye ederim. Üstelik sınav sonuçları açıklanınca yaşadığınız ve yaşattığınız sevinç ve mutluluk da tüm senenin yorgunluğunu unutturuyor.”

“KENDİNİZİ İZOLE ETMEYİN, HEDEF BELİRLEYİN”

Sınava girecek arkadaşları için bazı öneriler sıralayan Şahin, “Sınava hazırlanan tüm arkadaşlara şunu belirtmek isterim ki bu sınav çalışılmadan kazanılmıyor. Burada kendinizi tanıyarak size özel bir program çıkarmanız ve o programa disiplinden taviz vermeden uymanız gerekiyor. Bu süreçte uzun süre çalışmak kadar istikrarlı çalışmak da bir o kadar önemli. Sosyal hayattan uzaklaşıp kendinizi izole etmeniz psikolojinizi kötü etkileyebilir ve bu yüzden çalışma ve sosyal hayat dengenizi çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Bunu da çalışmadaki disiplininiz ve istikrarınız sayesinde sağlayabilirsiniz. Bence kendinize hedef belirlemeniz de bu uzun yolda atacağınız en önemli adımlardan biridir” şeklinde konuştu.

Dersler için takviye olarak kurslara gidilmesine yönelik parantez açan Şahin, “Okulunuzun kursunun yeterli olduğunu düşünüyorsanız sınav yoluna okul kursunuzla devam etmenizi tavsiye ederim ki ben 4 yıl boyunca hiçbir okul kursunu kaçırmadım ve bunun faydasını çokça gördüm. Bunun haricinde ne kadar çok deneme çözersiniz sizin için o kadar fazla sınav provası olacağını düşündüğüm için gerek satın aldığınız gerek okulunuzda yapılan gerekse de dershanelerde yapılan her türden denemeye girmenizi öneririm” diye konuştu. Son sözlerini çevresinde kendisini destekleyenlere adayan Şahin, “Son olarak bu uzun ve zorlu süreçte üzerimde emeği olan başta ailem ve Osman Ulubaş Kayseri Fen Lisesindeki okul idarecileri ve öğretmenlerim ile 12 yıllık eğitim hayatımda emeği geçen tüm öğretmenlerime ve arkadaşlarıma beni destekledikleri ve bana güvendikleri için teşekkür ederim” ifadelerini kullanarak, sözlerini tamamladı. (BGC)

Editör: Haber Merkezi