Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Şeker Kurulu üyelerinin atanmaması ve Şeker sektöründe denetimin azalmasından dolayı, pancar şekeri üreticilerinin pazar kaybetmekte olduğu belirtildi.

Orta Anadolu çiftçisinin son yıllarda şeker pancarından para kazanmaya başladığı, dolayısıyla şeker pancarının çiftçiler için vazgeçilmez bir ürün haline gelmesine karşılık NBŞ üretimi yapan firmalarla rekabette sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; “Nişasta bazlı şeker fabrikalarının üretimlerinde kullandıkları mısırı yurt içinden karşılama zorunlulukları bulunmamaktadır. Şeker Kurulu’nun görevini yapamaması nedeniyle sektörde sağlıklı denetim ve kota tahsisi yapılmadığından dolayı 2017-2018 Şeker Pancarı kampanya döneminde üretim yapan firmalar bir önceki yılki kotaları dikkate alarak çiftçilerle üretim sözleşme yapmıştır. AB’nin bu yıl kaldıracağı kota uygulamasına kadar sektördeki sorunlara acil çözüm üretilmelidir. Sorunların çözülmemesi halinde pancardan şeker üretimi azalacaktır. Şeker sektöründe, Pancar şekeri üreten fabrikaların ürünleri yerine şimdi mısırdan üretilen ürünler piyasada satılmaya başladı. Kuru mısırdan yılın her günü şeker üretimi mümkün olduğundan nişasta bazlı şeker fabrikaları yılın neredeyse tamamı çalışırken, pancardan şeker üreten kuruluşlar ise yılın 5 ayında bu işi yapabilmektedir. Pancardan şeker üreten fabrikaların 7 tane şirketi var. Bunlardan en büyüğü 25 fabrikası bulunan Devletin kuruluşu Türk Şeker ve 3 tane kooperatif kuruluşu Pancar şekeri üreticileri olarak kendi kotaları çerçevesinde faaliyet gösteriyorlar. Şekere en son zam 5 Temmuz 2015'te gelmişti. İki yıl zam yapılmamasına rağmen şeker fabrikaları bu yıl başta Türk Şeker olmak üzere ya uzun vadeli satış politikası uygulamak zorunda ya da iskontolu satış yapmak mecburiyetinde kalıyor. Bu da sektörde ciddi bir sorundur. Bu da şeker fabrikalarının elindeki şekerlerin satılmaması sonucunu ortaya çıkarıyor.

Şeker fabrikaları ellerindeki şekeri satamazlarsa, bu yılki üretimleri depolarda kalmaya devam ederse, o zaman 2018'de pancar çiftçisi büyük bir sorunla karşı karşıya kalacak. 2018’de depoları dolu olan şeker fabrikaları üretimlerini kısıtlamaya başlayacak. Bu da pancar üretiminin de kısıtlanması anlamına geliyor. En tehlikeli durum budur. Pancar çiftçisi bu durumda yok oluşa doğru gidecek demektir. Bu ciddi bir krize sebebiyet verecektir. Onun için siyasetçilerimizden bu konuda adım atmalarını bekliyoruz. Geleceği kurtarmak adına bir an önce kilitlenmiş bu sorunun çözülmesi lazım. Bu sorun Türkiye genelinde yaklaşık 200 bine yakın çiftçi ailesini olumsuz etkileyecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi