Sarraf Kemal İncetoprak, altın fiyatlarının 17 günlük “kapanma” sürecinde giderek yükseldiğini belirterek, “Altının yaklaşık %10’luk değer kazanması gündemde. Bunun %5’lik kısmını tamamlandı” diye konuştu. İncetoprak, altın fiyatlarındaki son durum hakkında şunları söyledi: “Hali hazırda çeyrek altın 830 TL’den satılıp 795 TL’den alınmaktadır. Gram altında 539 TL gibi rekor fiyat gördük. Şu an 500 TL sınırına yeniden dayandı.”dedi.

İncetoprak, altının iniş-çıkış sebepleri hakkındaki etkenler sıraladı: “Birinci etken altının çıkarılış maliyeti yani dolar bazlı ons altın fiyatlarıdır. İkinci etken ise ons bazlı değişimdir. Üçüncü etmen ise dolar kuru ise dünya çapında yükseliyor. Bunların dışında biz ‘tam kapanma’ sürecindeyken Avrupa piyasaları hareketliydi. Dolayısıyla biz aktif hizmet veremedik ve piyasada daralma oldu. Piyasaların dün itibarıyla hizmete açılmasıyla birlikte durum biraz daha dengelendi. Merkez Bankası’nın faiz kararları altın fiyatlarını ciddi bir şekilde etkiliyor. Yakın zamanda FED’in açıklayacağı faiz kararı da önemli. Ortadoğu’daki kriz devam ettiği sürece fiyatlar daha da gerilecektir.”dedi.

Düğün sezonunun en kısa zamanda açılması yönünde temennide bulunan İncetoprak, “Bizim sektörümüzü etkileyen en önemli etmenler düğün mevsimi ve gurbetçilerimizdir. Düğün salonlarının açılmasıyla birlikte fiyatlar bu şekilde seyrederse mevsimin daha hareketli geçmesini bekliyoruz. Bir an evvel sağlıklı günlerimize dönüp düğünlerimizi yapabilmeyi ümit ediyoruz” diye konuştu. Kapanma sonrasındaki ilk günlerde son durum üzerine “Alan ve satanlar arasında bir denge var diyebilirim. Kapanma süreci madden hepimizi etkiledi ve yatırımlarını dönüştürmek zorunda kalanlar oldu. Ve bir o kadar elinde altın tutan ve fiyatların daha yükselmesini bekleyen yatırımcılarımız var” diye konuşan İncetoprak, altının her fiyattan alınabilen bir emtia olduğunu ve altın fiyatlarının artık alımda bir tereddüt oluşturmadığını ileri sürdü.(BGC)

Editör: Haber Merkezi