CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, besicilik yapan bir aileyi ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle zor günler yaşadığını ifade eden Arık, buğday ve arpa ekim alanlarında son 5 yılda yüzde 35’ler seviyesinde daralma yaşandığını, devreye stokçuların da girmesiyle samanın fiyatının 15 gün içinde yüzde 100 arttığını belirtti. Arık, “Türkiye’de üreticilerimiz, hayvancılarımız zor günler geçirmeye devam ediyor. 15 gün önce tonu 400 lira olan sarı samanın fiyatı şu anda 800 lira. Tam iki katına çıkmış. Sarı saman sarı altın kadar değer kazandı, nedeni ise stokçular, karaborsacılar. Karaborsacılar köylere geliyor samanları alıyor, kışın satmak için depoluyor. Hayvan üreticilerimiz ise saman bulamıyor, bu gidişle hayvanlarını satmak zorunda kalacak. Buradan Tarım ve Ormancılık Bakanı’na sesleniyorum: Ey Pakdemirli, çiftçilerimiz, üreticilerimizin bu sorununu gör. Bu karaborsacıları bul ve bu karaborsacılara gerekli cezayı ver” diye konuştu.

Hasat başladığında 40 kuruş olan samanın şuan da 80 kuruş olduğunu belirten besiciler ise “Stokçular devreye girince fiyatlar yükseldi. Çok zorluk çekiyoruz. Hayvancılıkta en düşük maliyet olan samandı şimdi o da yükseldi. Yemin kilosu 1 lira samanın kilosu 80 kuruş. Bunun yanında tüm girdi maliyetlerimiz arttı. Hayvancılık yapamaz duruma geldik. Kışın saman fiyatları daha da yükselecek. Hayvan yemsiz olur ama samansız olmaz. Ama bu koşullarda severek içine doğduğumuz, severek yaptığımız işimizi yapamaz duruma geldik. Yetkililer bir an önce bu duruma bir çözüm bulsun” diye konuştu.

Besicilerin çoban parasını ödeyemez hale geldiğine dikkat çeken Arık, bir kez daha Tarım ve Ormancılık Bakanı Pakdemirli’ye seslenerek, “Üretenin, alın terinin yanında olun. Bu stokçuları bulun, üreticilerimizin mağduriyetini giderin” dedi. Arık önlem alınmazsa Türkiye’nin bir kez daha saman ithal etmek zorunda kalacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi