“Tam kapanma” genelgesiyle marketler, bakkallar, manavlar ve kuruyemişçiler kısıtlamalardan muaf tutulmuş, zincir marketlere bazı reyonlarda satış yapmama ve Pazar günü kapatma mecburiyeti getirilmişti. Buna rağmen, bazı marketler süreçten ağır bir şekilde etkilendiklerini, insanların bakkallara yönelmediğini ve satış yapamadıklarını öne sürdü.  Şehir merkezinde market işleten Ahmet Yılmaz, sürecin kendileri lehinde gelişmediğini belirterek, “Biz Cumhuriyet Meydanı’na yakın olduğumuz için insanlar genelde bu taraflara gelmiyor. Bir de arka tarafımızda Suriyeli ve Afgan uyruklu çok olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Açıp açmamak arasında kararsız kalıyoruz. Hiç satış yapamıyoruz desek yeridir” diye konuştu. Yılmaz, kendilerine yardım yapılmadığını, siftahsız kapattıkları günlerin olduğunu ve maddi destek beklediklerini söyleyerek, “Mecburen kredi çekmeye gidiyoruz. Ona da faiz ödemek zorunda kalıyoruz. Kira ödüyoruz, Bağ-Kur ödüyoruz. Masraf azalmıyor, gelirimiz yok. Mecburen kredi çekip kredi ödüyoruz. Borç bir iken iki oluyor”, diye konuştu. Yılmaz, “dükkanı açmamanın daha iyi olduğunu” öne sürerek, günü kurtarma çabası içinde olduklarını dile getirdi.

“İŞ YAPACAĞIMIZ SAATLERDE KAPATIYORUZ”

Bir diğer bakkal Pınar Aytemur, yasaklardan etkilendiklerini söyleyerek, “Özellikle zincir marketlerle aynı saatte kapatmak bizim için hiç iyi olmadı. Çünkü zaten insanlar iş dönüşünde alışveriş yapıyor. Bu durum bizi çok zorladı. Buralarda genelde yabancı uyruklular var. İşletmelerimiz akşamları kapalı olduğu için iş olmuyor” diye konuştu.

Aytemur, “Her yerde zincir marketler var. Bizden alışveriş yapacakları saatte biz kapanmış oluyoruz. Marketlerle bizi eşit tutmasınlar. Yaptıkları mevzuatlarla farklı saatlerde açıp kapatırlarsa daha iyi olur” diyerek, zincir marketler hakkındaki düşüncesini paylaştı. Gündüzleri iş yapmadıklarını ve müşterinin gelmediğini söyleyen Aytemur, “Tam iş yapacağımız saatte kapatıyoruz ve SSK’mızı ödemekte zorlanıyoruz” diyerek, durumunu özetledi. Esnaf Pınar Aytemur, 22 Nisan’da kısıtlama saatlerinde dükkanına Yunus ve diğer polis ekiplerinin gelmesiyle Kayseri gündemine gelmişti. Olaydan 4 gün sonra CHP İl Teşkilatı’ndan bir heyet, Aytemur’a ziyarette bulunmuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi