Kocasinan ilçesinde bulunan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 2020 yılında pandeminin başlaması ile birlikte dezenfektan üretmeye başladı. Fabrika gibi çalışan meslek lisesi ilk yılda, 7,5 milyon TL ciro yaptı. Zamanla ürün çeşitliliğini artıran okul, dezenfektan gurubunun yanı sıra çamaşır suyu, sıvı sabun ve yüzey temizleyici gibi ürünler de üretmeye başladı. Pandemi sürecinin başlangıcından bu zamana kadar 40 ile hizmet veren meslek lisesi, 3 yılda toplam 15 milyon ciro elde etti. Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Halis Karabulut, "Pandemi döneminde Türkiye genelinde 26 okul içinde okulumuza dezenfektan üretimi bakanlığımız tarafından verildi. O tarihten itibaren ilk başta alkollü el dezenfektanı, ortam dezenfektanı ve klor bazlı ortam dezenfektanı üretmeye başladık. Tabi ondan sonra çeşitlilik çoğaldı. İşin içine bitkisel dezenfektanlarımız, çamaşır suyu, sıvı sabun ve yüzey temizleyici gibi ürünlerde katıldı. Okulların açılmasıyla beraber bu çeşitlilik arttı. İlk yıl, 7 buçuk milyon TL gibi bir ciro yaptık. 2'nci yıl, 6 buçuk milyon ve bu yıl da 1 buçuk milyon liralık bir ciromuz var. Toplamda 15 milyon lirayı geçen bir ciroya sahibiz" diye konuştu.

'ŞIRNAK'TAN İSTANBUL'A KADAR HER YERE ÜRÜN GÖNDERDİK'

Ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirten Karabulut, "Patentini aldığımız bitkisel grup dezenfektanlarımız, arı ilacımız, meyve sebze yıkama solüsyonumuz ve çiftlik hayvanlarını sağım solüsyonlarımızda bu gruba ekledik. Buradan 40 ile hizmet verdik. Şırnak'tan İstanbul'a kadar her yere ürün gönderdik. Burada öğrencilerimiz pandemi döneminde sabah 08.00'da başlayıp, akşam 17.00'a kadar çalıştılar. Yükleme kısmında günlük 60 tonluk yük gidiyordu. Öğrencilerimiz özveriyle çalıştılar. Pandemi döneminde ailelerine büyük bir gelir sağladılar. İki asgari ücret alan öğrencimiz bile oldu. Böylece Milli Eğitim Bakanlığımıza ve milletimize hizmet ettik" ifadelerini kullandı.

'NELER YAPABİLİRİZ? ÜLKEMİZE NASIL KATKIDA BULUNABİLİRİZ?'

Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Alan Şefi Abdulkadir Baysal ise, "Okulumuzda sıvı deterjan grubuyla birlikte, dezenfektan grubunu da üretmekteyiz. Pandeminin başlarından itibaren okulumuz hızlı bir pozisyon alarak pandemi sürecine, dezenfektan grubu ile girmiş olduk. Pandemi sürecinde, 'neler yapabiliriz? Ülkemize nasıl katkıda bulunabiliriz?' derdine düştük. Bundan dolayı alkol dezenfektan üretmeye başladık. Alkol dezenfektanla birlikte ortam dezenfektanı ürettik. Bu şekilde dezenfeksiyonu ve dengeyi sağlamış olduk. Toplumdaki bilinirliğimizi arttırdık. İnsanlara da bu şekilde faydalı olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

'PANDEMİ SÜRECİNDE YOĞUN ÇALIŞIYORDUK'

Yoğun bir süreç geçirdiklerini anlatan, 11'inci sınıf Kimya Bölümü öğrencisi Emre Taş şöyle konuştu: "Okulumuzda yüzey temizleyici, yumuşatıcı, çamaşır suyu ve çeşitli tarzda dezenfektanlar ürettik. Bunlarla ilgili çalışmalar yaptık. Pandemi sürecinde yoğun çalışıyorduk. Sabah 08.00'de gelip, akşam 17.00 gibi çıkıyorduk. Ekibimizle beraber çok yoğun bir şekilde çalışıp üretimimizi yaptık. Hem devletimize hem de okulumuza destekte bulunduk. Erasmus projesi kapsamında Avusturya ve Viyana'ya gittik. Yağ grupları, dezenfektanlar, çamaşır suları gibi sıvı kimya grubundan üretim yaptık. Geleceğimiz için güzel bir proje oldu.

Editör: Haber Merkezi