Kayseri’de Haziran ayında gerçekleştirilen 309 milyon 221 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 49,3 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “Ülke genelindeki artış oranını değerlendirdiğimizde, ilimiz ilk 6 ayda yüzde 55,41’lik ihracat artış oranında olması gurur vericidir” dedi. Başkan Gülsoy, “TİM verilerine göre 2020 yılı için Kayseri İhracat rakamları Haziran Ayı 170 milyon 809 bin dolar iken 2021 yılı Haziran ayında 255 milyon 33 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yüzde 49,3’dür. Kayseri Serbest Bölgemiz Haziran Ayında 54 milyon 188 bin dolar ihracat yapmıştır. Kayseri’nin ihracatı toplam olarak 309 milyon 221 bin dolara çıkmıştır. 2021 yılı Haziran döneminde 1'inci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur. Ayrıca, Almanya, Fransa, İtalya, Bangladeş gibi ülkelerde de ihracatımız artmıştır.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin belirlediği 26 sektörden 23’ünde artış gözlenirken Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi’nde ise kısmi azalış meydana gelmiştir. “ dedi.

“KAYSERİ İHRACATIMIZ ARTMAYA DEVAM EDİYOR, HEDEFLERİMİZE İLERLİYORUZ”

Başkan Gülsoy, Kayseri olarak 2021 yılı ihracat hedeflerimize rekor üstüne rekor kırarak ilerlediğimizi belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kovid-19 salgınının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen ihracat rakamlarımız ülkemiz ve ilimiz bazında rekorlar kırmaya devam ediyor. Bu minvalde pandemi sonrası en iyi çıkış yapan ülkelerden biri olacağımız gözükmektedir. 2021 yılına daha pozitif bakıyoruz. Dış ticarette oldukça olumlu bir tabloya sahibiz. Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7’lik büyümeyi daha anlamlı kılan, ihracatımızın büyümeye 1,1 puanlık katkı sunmasıdır. Sanayinin çarkları giderek daha hızlı dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız salgına rağmen çalışmaya, üretmeye, insanımız için istihdam oluşturmaya devam etmektedir. Haziran Ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde ülkemiz 19.8 milyar dolar ihracat yaparak geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artış sağlamıştır. Bu sayede ilk 6 ayda ihracatımızı, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. İhracatçılarımız zaferden zafere koşmaktadır. İhracatımızdaki olumlu gidişat, bize geleceğimize dair umut ve güç vermektedir. Kayseri’de yılın ilk 6 ayını geçtiğimiz yıla kıyasladığımızda ihracatımız yüzde 55,41 oranında artmıştır. Bu oranın ülkemiz ihracatının üzerinde olması gurur vericidir. Tüm bu gayret ve çalışmalar ve ihracatçılarımızın azmi ile Kayseri’de ilk 6 ayda 1 milyar 630 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Normalleşme adımlarıyla birlikte üretim ve ihracatın daha çok ivme kazanacağını düşünüyorum. Bu yıl için 3 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımıza inanıyorum. Giderek artan ihracat rakamlarımız bizleri bu konuda umutlandırmaktadır. Bu başarıya imza atan tüm ihracatçı üyelerimizi, çalışanlarını ve emeği olan herkesi tebrik ediyorum. İnanıyorum ki ülkemiz; güçlü yatırımları, üretimi, ihracat rakamları ile tüm tedarik zinciri açısından büyüme ve kalkınmada öncü olmaya devam edecektir. Biz de Güçlü ve Büyüyen Türkiye hedeflerine ulaşmada Kayseri Ticaret Odası olarak ihracat çarkındaki katkımızı artırmak adına azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz”dedi.

Editör: Haber Merkezi