Gürer’i yanlarında gören besicilerin tamamı, artan yem fiyatları ile birlikte kazanç elde edemez duruma erdiklerini ve hayvancılığın sürdürülemez boyutlara geldiğini ifade ettiler. CHP Niğde Milletvekili Gürer, CHP Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile kurban satış noktalarında tek tek besicileri dinledi.

Niğde Kurban pazarında hayvanlarını zararına dahi satamadıklarını ifade eden besiciler, “Torba yemin yanı sıra küspe, saman ve yonca fiyatlarında yaşanan aşırı artışa mazot ve çoban parası da eklenince bu iş yapılamaz boyuta geldi” dediler. Ayrıca besiciler, “Derneklerin, bağış yolu ile kurban kesimi için belirlenen tutarlara nerede kurban varsa bizde gidip o hayvanlardan edinelim, bu yöntemler besicinin kurbanda satışının da önünü kesiyor” diye dert yandılar. Hayvancılık yapan ailenin ilkokula giden çocuğunun ise “vekilim bu fiyatlarla hayvancılık yapılamaz” diyerek yem fiyatlarını tek tek sayması, sorunun aileleri de etkilemesinin bir örneği olarak görünmektedir.

Bayram günü, hayvanlarını satış için getiren besiciler ve kurban almak için gelenler ile bayramlaşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Tüm küçükbaş hayvan satanları, tek tek satış noktalarında ziyaret ettim. Hayvan pazarında, ‘bu şartlarla hayvancılık yapılabilir’ diyen bir besici yok. Satan da, zararına verip bu işi bırakacağım diyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışın yanında bağış yolu ile kurban uygulaması da hayvancılık yapanları zora sokmuş. Besiciler İktidarın, sorunlarına duyarsızlığından yakınıyorlar. Besiciler, artan yem fiyatları ile oluşan maliyet artışının yanı sıra vatandaşın ekonomik geliri daralınca kurban alamaz duruma gelmesinin, yaşadıkları mağduriyeti daha da artırdığını ifade ederek biz böyle bir dönem görmedik diye dert yanıyorlar. Hayvan pazarı tam bir dert pazarı olmuş durumda. Besici para kazanamıyor, rafta et fiyatları almış başını gidiyor. İktidar sorunları seyrediyor. Kurban bayramında dahi besici yaptığı masrafı çıkaramaz duruma düşürülmüş halde. Yem fiyatlarına müdahale edilmezse hayvancılıkta sıkıntılar artacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi