YANGINLA MÜCADELEDE BELİRLENEN EKSİKLİKLER NELER?

Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Bakanlığınız tarafından, 2021 Ağustos ayında yaşanan orman yangınları sonucunda yaptığınız çalışmalar ile yangın söndürme alanında belirlenen eksiklikler ve bu konuda yapılan çalışmalar nelerdir?

2022 yılı yaz dönemi için orman yangınları riskinin en aza indirilmesine yönelik yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

Bakanlığınız bünyesinde orman yangınlarına müdahale için gerekli olan teçhizat, yangın söndürme aracı eksikleri giderilmiş midir?

2022 yaz döneminde olası yangın felaketinin yaşanmasını beklenildiği bölgeler ve iller nerelerdir?

Orman yangınlarına müdahale için gerekli personel sayısı tamamlanmış mıdır?”

YANGIN RİSKİ HER YERDE

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizde yangına hassas alanların daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer aldığını ancak iklim değişikliğine bağlı olarak Ülkemizin tüm bölgelerinde yangın riskinin arttığını ifade etti.

21 BİN PERSONEL GÖREV ALACAK

Ayrıca Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarına müdahalede, 1.662 ekipte 1.350 arazöz, 2.270 ilk müdahale aracı ve 692 iş makinesinin görev yapacağını anlatan Bakan Kirişçi, “Bu organizasyonda yaklaşık 21 Bin personelimiz görev yapmaktadır. Hava gücü daha da arttırılacak olup 2021 yılında yangınla mücadelede kullanılan 39 helikopter ve 3 uçak sayısı, 2022 yılında 55 helikopter ve 20 uçağa çıkarılmıştır. Ayrıca yangınların erken tespiti ve yangın yönetiminde 8 İHA görev alacaktır” açıklamasında bulundu.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE KAPSAMINDAKİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

2022 yılı orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgileri de aktaran Bakan Kirişçi personele yönelik hizmet içi eğitimler, Halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitim ve tanıtım faaliyetleri, Orman köylülerine yönelik faaliyetler, Askeri birliklerin ve yerel itfaiye teşkilatının yangın söndürme çalışmalarında söndürme teknikleri, koordinasyon ve can güvenliği gibi konularda bilgilendirme toplantıları gibi faaliyetlerde bulunulduğunu açıkladı.

BİNLERCE AĞAÇ YOK OLDU

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son yıllarda orman yangınlarındaki artışları dikkat çekici olduğuna işaret ederek, “Geçtiğimiz yıllarda yangın söndürme uçaklarının yetersizliğinden bahsedilmiş ve bu durum eleştiri konusu olmuştu. Bakan Kirişçi’ni açıklamasına göre yangın söndürme uçağı sayısı 3’ten 20’ye çıkarılmış. Geçen yıllarda bu uçakların olmaması nedeniyle binlerce hektar alan yangınlarda kül oldu. AKP iktidarları sorunları yaşamadan söylenenleri duymuyor. Ülkemizde çok iyi yetişmiş orman mühendislerinin yanında yangın konusunda deneyimli kadrolar var. Bunların uyarıları hep kulak ardı edildi. Geçtiğimiz yıl yaşanan ve binlerce ağacın kül olması yol açan yangınlardan belli dersler alındığı anlaşılıyor. Bundan sonrada bu önlemler geliştirilmeli ve yangına müdahale de gelişmeden söndürme sağlayacak uygulamalar sağlanmalıdır. Farklı ülkelerde de yangın oluyor demekle ya da yangın sonrası suçlu üretmekle yanan ormanlar geri gelmiyor. Yangına müdahale ve söndürme iktidarın sorumluluğudur. Bu bağlamda her türlü önlem alınmalıdır. Yıllara göre değişiklik gösterse de ortalama iki bini aşan yıllık orman yangını gerçekleşmektedir. Hassas bölgelerden başlayarak sürekli geliştirilecek önleyici tedbirler ile zarar en aza indirilmesi önemlidir. Orman yangınları ile 2021'de, zarar gören alan miktarı önceki 9 yılın toplamından çok daha yüksek olması bu bağlamda gerekli derslerin çıkarılmasına bir vesile olmalı ve çok yönlü çalışmalarda konuya duyarlı herkesimin işbirliğine açık önleyici çalışmalar genişletilmelidir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi