İbrahim Soykatırcı, genç bir esnaf olarak Melikgazi ilçesine bağlı Tacettin Veli Mahallesi'nde 6 yıldır ikinci el eşya satışı yapıyor. Soykatırcı, ikinci el eşya fiyatlarının giderek arttığını ifade ederken, bu durumun öğrencilerin maddi imkanlarını zora soktuğunu söyledi.

Soykatırcı, bu yıl öğrencilerin ikinci el eşyalara yönelik talebi ile ilgili "Öğrenciler ikili dolap, baza, yatak, başlık, çamaşır makinesi ve buzdolabı alıyor. Bütçeleri de çok kısıtlı. Önceki senelere göre öğrenciler bu yıl eşya düzemiyor. Niye düzemiyor derseniz, geçen yılki fiyat ile bu yılın fiyatları çok farklı. Geçen sene 100 TL'ye alınan çamaşır makinesi bu yıl 500 TL'ye alınıyor. Onların durumu da belli. Bu yıl sadece birkaç öğrenciye eşya satabildik" diyerek, fiyat artışlarının öğrencinin bütçesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Özkatırcı, yaptıkları satış ile ilgili "Mobilyaları kaplamasını yaparak satıyoruz. Saydığım eşyaların üzerine bir tane televizyon ve bir de yatacak yerleri olsa onlara yetiyor" diye ekledi.

"EŞYALARI BEDAVA ALDIĞIMIZI ZANNEDİYORLAR"

Özkatırcı, yüksek fiyatların kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürerek "Öğrenciler eşyaları bedavaya aldığımızı zannediyor. Ama illaki her şeyin bir bedeli var. İllaki her şeyin bir bedeli var. Bedavaya alsaydık ona uygun fiyat verirdik. Biz de kira ve vergi veriyor, fatura ödüyoruz. Buranın kirası zaten 3000 TL" diye konuştu.

Müşterilerin artık kendi aralarında eşya alıp sattığını belirten Soykatırcı, "Öğrenciler kendi aralarında alıp satmayı daha çok tercih ediyor. Ama evlendikten sonra boşanan ve sıfır eşyasını satan çok oluyor. Mağazadan aldığını getirip burada bozduranlar da çok" diye konuştu. Soykatırcı, maliyet artışına da dikkat çekerek "Geçen yıl ortalama bir evin tüm eşyalarını 5000-6000 TL'ye mâl ederken şimdi sadece birkaç parçayı 5000 TL'ye alıyoruz" diye konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi