Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, yeni başlayan Karekodlu Çek Uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.Hiçyılmaz, Kredi Kayıt Bürosu tarafından Türkiye Bankalar Birliği işbirliğinde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği desteği ile geliştirilenKarekodluÇek Uygulamasının 15 Haziran 2015 tarihinden itibaren kullanıma açıldığını söyledi.

Hiçyılmaz, “Karekodluçek uygulaması adı verilen yeni sistem sayesinde çek veren kişinin mali geçmişi anında online olarak incelenebilecek ve çekin karşılıksız veya sahte olup olmadığı kontrol edilebilecek” dedi.
Hiçyılmaz, “Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan karekodu, akıllı telefonuna indireceği Findeks uygulaması ile okutarak sorgulama yaptırabilecek. Bu sistem sayesinde çek üzerindeki bilgilerde herhangi bir silinti, kazıntı, tahrifat veya bir başka kimyasal sahtecilik tespit edilebilecek ve ticari hayat tüm taraflar için daha güvenli hale gelecek” diye konuştu. 

Hiçyılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çek ile yapılan alışverişleri daha güvenli hale getirerek ticareti kolaylaştırıp hızlandırmayı hedefleyen sistem, müşterilerin bankadan talebi doğrultusunda özel olarak hazırlanacak. Karekodlu çek uygulaması ile keşidecinin geçmiş çek ödeme alışkanlığı tek tıkla görülebilecek. Uygulamada, keşide edilen toplam çek adet ve tutarının yüzde kaçının zamanında ödendiği ya da ibraz edilen çeklerin toplam tutarının hangi oranda ödendiği ve ne kadarının arkasının yazıldığı adet ve tutar bilgisi paylaşılmadan yalnızca oransal olarak son 1,3 ve 12 aylık dönemlere ilişkin verilere ulaşılabilecektir. Böylece güvenlik konusunun yanı sıra karekodlu çek uygulaması sayesinde güvenilir şekilde çek kullanan kişilere itibarda kazandırılacaktır. Karekodlu çek uygulamasında, alınan rapor adedine bağlı olarak cüzi bir ücret ödenecektir.”

Bu uygulamanın Türkiye ve dünyada bir ilk olduğunun altını çizen Hiçyılmaz, sistemin kurulmasında ve işleyişinde öncülük eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı RifatHisarcıkloğlu ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’a teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi