KAYSO'da yapılan kasım ayı meclis toplantısına, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve meclis üyeleri katıldı. Enflasyonda yaşanan artışa değinen Başkan Büyüksimitci, "Küresel piyasalarda, enflasyonun hala yüksek olduğu, büyümenin zayıfladığı ve para politikasında sıkılaşmanın devam ettiği makroekonomik bir yapıyla karşı karşıyayız. Küresel ekonomilerde enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikası ve nihayetinde artan faiz oranlarının enflasyonu düşürmediği bir dönemden geçiyoruz. Küresel ekonomilerde önümüzdeki dönemde ortaya çıkma olasılığı yüksek olan, durgunluk ve uzun süreli yüksek enflasyonun seyri, ülkemizin ihracat kapasitesini daraltırken, artma eğiliminde olan kur üzerinde baskıları da artırmaktadır. Avrupa başta olmak üzere küresel ekonomideki yavaşlamanın Türkiye’nin ihracatına etkisi de giderek belirginleşmeye başladı. Avrupa ve ABD ekonomilerindeki yavaşlama nedeniyle yurt dışındaki bazı müşterilerin Türkiye’ye verdikleri siparişleri ötelediklerini, bazılarının ise siparişi iptal ettiğini görüyoruz. İhracatımızın yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine yaptığımızı düşünürsek, AB ülkelerindeki yavaşlamanın etkisini önümüzdeki dönemde daha çok hissedeceğiz. Hala yüksek seviyede seyretmeye devam eden enflasyon, üreticinin fiyat belirleyebilme kabiliyetini ciddi anlamda zorlamaktadır" diye konuştu.

'İŞLETMELERİN SERMAYE İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Sözlerini sürdüren Büyüksimitci, şöyle konuştu: "Üretim maliyetleri artarken, işletmelerin sermaye ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor. Finansmana erişim noktasında reel sektörün zorlukları artarak devam ediyor. Üretime devam edebilmemiz için finansmana ulaşmamız gerekiyor. Bunun içinde işletme sermayesi açığını kapatabilecek nitelikte yenilikçi finansman araçlarına ihtiyacımız olduğu açıktır" dedi.

'İŞLETMELERİMİZİN BİLANÇOLARI GERÇEK DEĞERLERİNİ YANSITMIYOR'

Enflasyon muhasebesi uygulamasının bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Büküksimitci, "Geçen hafta TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 'Enflasyon muhasebesi zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Gerekli adımların atılmasını bekliyoruz' yönündeki açıklamasını son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonun işletmelerimiz üzerinde oluşturacağı tahribatı asgariye indirmek için önemli bir enstrümandır. İşletmelerimiz, yükselen enflasyon nedeniyle oluşan gerçek olmayan karların vergilendirilmesi ile karşı karşıyadır. Şu anda işletmelerimizin bilançoları gerçek değerlerini yansıtmıyor. Öz sermayesi güçlü olan firmalar, sermayeleri eridiği halde yüksek enflasyon nedeniyle kar etmiş gibi görünüyor. Bu durum mali yapılarda zayıflamaya yol açarken, üretim ve istihdam kapasitemizi de zayıflatıyor. Mevzuatta yer almasına rağmen ertelenen enflasyon muhasebesi uygulamasının bu yılı kapsayacak şekilde bir an önce yürürlüğe girmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
,

Editör: Haber Merkezi