Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili hazırlanan düzenlemenin, yarın Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıkladı. Kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, "Şu anda 13 milyon çalışanın yüzde 80'inden fazlası kıdem tazminatıyla ilgili mağduriyet yaşıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. Yüzde 15’lik bir kesim kıdem tazminatından istifade ediyor. Hakları korunabiliyor ve o haklarını alabiliyor. Yüzde 5-6'lık bir oran da mahkemelerle kazanımlarını kısmi de olsa alıyor. Dolayısıyla yüzde 80'inin mağdur olduğu bir yapının daha fazla sürdürülmesi çok mümkün değil, doğru da değil" diye konuştu.

"TAKİBİNİ BİZ YAPACAĞIZ, FON OLUŞACAK"

Kıdem tazminatının, çalışanın hakkı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Bir çalışanın hakkı, hak olarak korunmalı. Güvencede olmalı. Şu anda çalışanın hakkı, işverenin kasasında birikiyor. 5, 10, 15 yıl sonra biriken o hak, kasada duruyor mu? Bunlara çözüm olan, güvence veren yeni bir yasal yapıdır bu. İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa vergilerini nasıl vergi dairesine ödüyorsa burada da ay sonunda işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek. Bunun da takibini biz yapacağız. Fon oluşacak. Kişi; 10 yılın, 15 yılın, 20 yılın getirdiği avantajları şeffaf olarak görecek. Koşullarına göre onu nasıl yöneteceğinin kararını kendisi verecek" dedi.

"KATKILARA, ELEŞTİRİLERE GÖRE SON ŞEKLİYLE MECLİS'E GİDİLECEK"

Kıdem tazminatıyla ilgili oluşturulması planlanan fona ilişkin bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Öyle bir fon olmalı ki '2 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra bu fon, iflas etti' noktasında olmamalı. İlgili bakanlıklarla teknik heyetlerle Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. İnşallah, yarın hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan'ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımız, işverenlerimiz var. Paydaşlarımızın görüşlerini de alacağız, çünkü biz şu anda çalışan kesime, çalıştıran kesime öneriler götürerek yasal düzenleme yapıyoruz. Onların katkıları, eleştirileri, önerilerine göre son şekliyle Meclis'e gideceğiz, onun için henüz başındayız diyorum"

'TAŞERON İŞÇİLERE KADRO': ÇALIŞMA TAKVİMİNİ BELİRLEMEDİK

Taşeron işçilere yönelik kadro çalışması konusuna da değinen Mehmet Müezzinoğlu, "Şu anda taşeron işçilerle ilgili hükümetimizin çalışma takvimini belirlemedik. İnşallah onunla ilgili de sayın başbakanımız bir çalışma takvimi verdiğinde konunun muhatabı olan Maliye, Ekonomi, Çalışma bakanlıkları olarak bir çalışmayı gündemimize alacağız; ama şu anda daha henüz gündemimize almış değiliz" dedi.

Editör: Haber Merkezi