Kayseri’de Haziran ayında gerçekleştirilen 361 milyon 872 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 13 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “İhracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. Ekonomimiz ihracat öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye devam edecek.

Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Bu tablonun mimarı Tüm ihracatçı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını elde ettikleri bu başarıdan dolayı yürekten kutluyorum.” dedi. Başkan Gülsoy, Haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Haziran Ayı 320 milyon 396 bin dolar iken 2022 yılı Haziran ayında 361 milyon 872 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.

Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 13’dir. Ocak – Haziran döneminde artış oranı ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 19 oranında artmıştır. Öte yandan 2022 Mayıs ayına kıyasla yüzde 18,7 oranında artış göstermiştir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Haziran ayında 155 milyon 755 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 4 oranında gerçekleşmiştir. İlimiz dış ticaret açığının azalmasına bu anlamda katkı vermiştir. 2022 yılı Haziran döneminde 1’inci ihracat pazarımız Irak, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, İsrail, ABD, Yunanistan, Romanya, İtalya ve Fransa’dır.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Elektrik ve Elektronik, Madencilik Ürünleri gibi sektörlerde artış yaşanırken Tekstil ve Hammaddeleri, İklimlendirme Sanayi, Hububat, Halı, Deri ve Deri Mamulleri, Bakliyat sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“KAYSERİ’DEN 6 AYDA 2 MİLYAR 2 MİLYON DOLAR İHRACAT”

Başkan Gülsoy, ihracatta rekor üstüne rekor kırıldığını, olumlu gidişatın yarınlarımıza umut olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünya ekonomisinde ciddi bir kaos var. Yüksek enflasyon maalesef sürüyor. Yüksek hammadde fiyatları, enerjideki artışlar ekonomileri olumsuz yönde etkiliyor. Amerika, teknik olarak resesyona girerken Avrupa'yı ise durgunluk korkusu sardı. Bu açıdan bakıldığında ihracat pazar çeşitliliğini artırmak resesyondan veya olumsuz olabilecek gelişmelerden daha az etkilenmek adına önemli. Sermaye ve finansmanı doğru yönetebilmek, yüksek katma değerli üretim ile ihracat kilogram birim değerini artırmak büyük önem taşıyor. Ekonomik ürünlerin ön plana çıkacağı, müşteriye yakın olmanın daha öncelikli olacağı bir döneme giriliyor. Bu süreçte müşteri kaybetmek en önemlisi.

Özellikle ihracatımızın yaklaşık yarısını yaptığımız AB’de gerçekten stagflasyon veya resesyon yaşanması ihracatımıza da olumsuz yönde etkileyebilir. Yılın son çeyreğinde böyle bir risk var. Diğer yandan pandemi sonrası tedarik zincirinin bozulmasından dolayı Türkiye, lojistik avantajı, ürün kalitesi bakımından Avrupa için daha tercih edilir oldu. Bu avantajı dolayısıyla ülkemizin olası resesyondan daha az etkilenmesini umuyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz ve şehrimiz ihracatta yükselişini sürdürerek rekor üstüne rekor kırıyor. İlk 6 ayda yakaladığımız rakamlar ile 2022 yılı için 4 milyar dolar hedefimizi geçeceğimizi düşünüyorum. Bunu da mücadeleci ihracatçı üyelerimizin enseyi karartmadan önce ülkem, önce devletim diyerek çalışma azimlerinde görüyoruz.

Şehrimizde ilk 6 ayda ihracatımız 2 milyar 2 milyon dolara çıktı. Her şeyden önce bu tablonun mimarı ihracatçı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum. Her koşula, her zorluğa rağmen azimle çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum. İhracatçılarımız, iş insanlarımız üretmeye, değer yaratmaya devam ederken bizler de onların önüne çıkan tüm sorunları çözmeye çaba sarf ediyoruz. Üretimin, istihdamın ve ihracatın yara almadan devam edebilmesi için desteklenmeye ihtiyacımız var. Üyelerimizin seslerinin duyulmasına ihtiyaç var. Biz, 25 bine yakın üyemizin her platformda yüksek sesiyiz. Onların dile getirdiği her sorun ve her konunun yakından takipçisiyiz. Üyelerimiz, ihracatçılarımız üstüne koyarak üretmeye, kenti ve ülkesi için değer yaratmaya devam etsin diye her daim yanlarında olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi