KTB Başkanı Bağlamış, Kayseri ve Türkiye genelinde kurbanlık hayvan sayısında sıkıntı olmadığını söyledi. Besicilik maliyetlerinin arttığına vurgu yapan Bağlamış, bunun büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını da yukarı yönlü etkilediğini söyledi. Fiyatların geçen seneye oranla yüzde 113 oranında arttığı dile getiren Bağlamış, “Bildiğiniz üzere, Kurban Bayramı 9 Temmuz Cumartesi günü idrak edilecek. Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala kurban ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımız yavaş yavaş kurbanlık arayışlarına başladı” dedi.

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Vatandaşların kurbanlık alırken dikkat etmesi gereken kuralları da anlatan KTB Başkanı Bağlamış, “Vatandaşlarımız belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler.
Küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum.


Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalıdır. Et tedarikinde sıkıntı yaşanmaması ve hayvan sayısının azalmaması için doğurganlık özelliği kaybolmamış dişi sığırların kesilmemesi gerekiyor. Damızlık vasfı taşıyan ve doğurganlık özelliği olan dişi hayvanların kesilmemesine özen gösterilmesi gerekiyor. Bu hayvanlara milli servet gözüyle bakmamız gerekiyor. Alıcı ve satıcılara tavsiyemiz; damızlık vasfını yitirmemiş hayvanların satışının ülke hayvancılığı ve et tedariki açısından olumsuz etkileri olduğunu unutmamalarıdır. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler” diye konuştu.

Bir soru üzerine ise Bağlamış, kesilecek hayvan sayısında bir sıkıntı olmadığını belirterek, ancak besicilerin sıkıntıda olduğunu dile getirdi. Ülkenin ağır ekonomik şartlarından dolayı kurban kesen kişi sayısının da geçtiğimiz seneye göre yüzde 20 oranında düşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras da, besici maliyetlerinin yüzde 200-300 oranında arttığına vurgu yaparak, belirlenen kurbanlık fiyatlarının makul seviyede tutulduğunu söyledi. Aras, “Üretici kendi önünü görememektedir. Şu anda yeterli hayvanımız var ama Kurban Bayramı sonrası için çiftliklerdeki hayvan sayısı yüzde 60-70 düşebilir” diye konuştu.

KURBANLIK FİYATLARI;
KTB Başkanı Recep Bağlamış ve ilgili meslek örgütleri temsilcilerinin yaptığı toplantı sonunda 2022 kurbanlık tavsiye fiyatları şu şekilde belirlendi:
Erkek tosun canlı kilogram fiyatı 64 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 61 TL, damızlık vasfını yitirmiş sığır 55 TL damızlık vasfını kaybetmiş dişi koyun 60 TL, erkek toklu koyun ise 65 TL.
Büyükbaş hisse fiyatları ortalama 5.000 TL ile 7.500 TL arası; Küçükbaş adet fiyatları ortalama 3.500 TL ile 5.000 TL olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi