Küresel piyasalar, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlara odaklandı.

Ekonomistler, FOMC'nin dün başlayan ve bugün kararları açıklanacak haziran ayı toplantısında faiz artırma ihtimalinin ülkedeki işsizliğin son 16 yılın en düşük seviyesine gerilemesi sebebiyle yüzde 100’e yakın olduğunu belirtti.

Fed'in politika faizini yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltmesini beklediklerini ifade eden ekonomistler, Fed'in bir önceki FOMC özetlerinde yayınladığı 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme sürecinin genel prensiplerinin karar metninde yer alıp almayacağının takip edileceğini bildirdi.

Ekonomistler, genel prensiplerin metinde yer almasa dahi Fed Başkanı Janet Yellen'ın toplantının ardından gerçekleştireceği basın toplantısında sürecin çerçevesini çizeceğini kaydetti.

ABD'de dün Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mayısta aylık bazda beklendiği gibi sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 2,4'e geriledi. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 2,21'in üzerinde dengelendi, dolar endeksi 97 seviyesinin hemen altında yatay bir seyir izledi.

ABD Borsaları

Dün New York borsası, son iki işlem günü düşüş gösteren teknoloji şirketlerinin hisselerinin toparlanmasıyla günü rekorlarla tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,44, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 0,73 değer kazandı.

Öte yandan, dün ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nde ifade veren ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, seçim kampanyası döneminde Ruslarla ilişkisi olduğu ve görüşmeler yaptığı iddialarını reddederek, "Arada gizli bir ilişki olduğunu söylemek ürkütücü ve iğrenç bir yalandır." ifadesini kullandı.

Avrupa Borsaları

Avrupa tarafında ise Birleşik Krallık ve Fransa'daki seçimlere ilişkin gelişmeler takip ediliyor. Dün Avrupa borsaları, İngiltere FTSE-100 endeksi hariç günü yükselişle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 düşüşle, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,59 artışla ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,40 yükselişle günü kapattı.

Dün Almanya'da ZEW Ekonomik Güven Endeksi, haziranda bir önceki aya kıyasla 2 puan azalarak 18,6 puana geriledi. Avro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi ise söz konusu dönemde 2,6 puanlık artışla 37,7 puana ulaştı.

Euro/dolar paritesi ise bu sabah itibarıyla 1,12'nin üzerinde seyrediyor.

Asya Borsaları

Asya borsaları, Fed toplantısından çıkacak karar öncesinde negatif seyretti.

Japonya'da nisan sanayi üretimi aylık yüzde 4,0, yıllık yüzde 5,7 artmasına karşın Nikkei 225 endeksi, yüzde 0,08 azalışla 19.883,52 puandan kapandı.

Çin'de de mayıs sanayi üretiminin yıllık yüzde 6,5 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,70 kayıpla 3.131,57 puanda seyrediyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi günü yüzde 0,09 değer kaybıyla 2.372,64 puandan tamamladı.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,01 kayıpla 31.099,10 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,09 azalışla 25.827,73 puanda seyrediyor.

Analistler, küresel piyasaların FOMC toplantısından çıkacak kararlara odaklandığını ifade ediyor.

Editör: Haber Merkezi