Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.0'de sabit tuttu. PPK diğer kısa vadeli faizleri de değiştirmedi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, gecelik faiz oranları olan, marjinal fonlama oranının yüzde 9.25'te ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını da yüzde 7.25'te, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0.0, borç verme faiz oranını da yüzde 12.25'te değiştirmeden bıraktı.

Merkez Bankası açıklamasında, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret ediyor. İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi bekleniyor" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor.

"Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturuyor.

"Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar verdi.

"Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek.

"Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek.

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Editör: Haber Merkezi