Türkiye'deki ekonominin ivme kazanması için belirli bir politika uygulanması gerektiğini belirten Ekonomist Ömer Uzunoğlu, "Dünyada COVİD-19'un 4. bacağını yaşıyoruz, büyük ihtimalle şiddeti daha da artacaktır. Bu bütün dünya ekonomilerini yakından etkiliyor. Türkiye'ye döndüğümüz zaman son 2 aydan beri ihracatımızın, sanayimizin gelişip büyüdüğünü görebiliyoruz, ancak bir ekonomist olarak ben bunun sürdürülebileceği kanaatinde değilim. Geçen yıldan beri kamu bankaları yoluyla kredi kullandırıldı buda doğal olarak üretimin artmasına neden oldu. Bir diğer artış etkeni ise daha önce harcamanın kısıtlanması şimdi döngü olarak harcamaya dönüştü, bu da fiyatlarda büyük bir artış meydana getirdi. Sirküler olarak da mal adetinin ve ihracatın artışına neden oldu. Son 5 yılı kontrol ettiğimde belki de 2. çeyrek olarak dünyada en fazla büyüyen ülke biziz ancak 5 yılı kontrol ettiğimiz zaman Türk ekonomisinin %4 yada %5 üst üste 5 yıl büyüyemediğini gördüm, bu da tedirgin ediyor insanı. Öz olarak Türk ekonomisinin yeniden ivme kazanıp ilerlemesi için kırılgan olmayan bir satıra oturtulması ve ona göre bir politika uygulanması gerekir" diye konuştu.

"YAPISAL REFORMLAR MECLİSTE HAYAT BULAMIYOR"

Ekonomideki artışının devam edebilmesi için hükümetin kısa, orta ve uzun vadeli makro ekonomik değerlerde çok ciddi revizyonlara gidebilmesi gerektiğini belirten Ekonomist Ömer Uzunoğlu, "Hizmetler kaleminde çok ciddi bir artış var. Geçtiğimiz yıl özellikle turizmin olmaması ve Avrupa'daki turistlerin Türkiye'ye gelememesi iç konjektörde otellerin fiyatlarının arttırmamaya ve indirmeye zorlamıştı. Bir kısım yiyecek içecek satan iş yerlerinin de faaliyetlerini çok sınırlamıştı, hatta kapanmalarına neden olmuştu. Bu yıl yeniden koronanın az da olsa hafiflemesiyle birlikte sanki geçen yılın acısı çıkartıldı, hizmet sektöründe üretilen ürünlerin maliyetlerinde çok ciddi farklılıklar gerçekleşti. Bu insanlar aldıkları ürünleri de pahalı aldılar hizmetlerini de pahalı sattılar. Burada büyük bir dengesizlik oldu. Ekonomideki büyümenin gerçek anlamda artışının devam edebilmesi için hükümetin kısa, orta ve uzun vadeli makro ekonomik değerlerde çok ciddi revizyonlara gidebilmesi önemli. Ben son bir kaç yıldan beri maalesef yapısal reformların mecliste hayat bulamadığı sıkıntısını yaşayanlardan birisiyim" diye konuştu.

"BORSADA BİRÇOK İNSANIN CANI YANIYOR"

Ekonomist Ömer Uzunoğlu, "İçinde bulunduğumuz günde farklı bir gelişim yaşıyoruz. Özellikler dolarda tahminen 2 hafta önce başlayan piyasadaki söylemlerle zıplama içinde bulunduğumuz gün eski haline döndü. Ben bunda çok ciddi bir oyun olduğu kanaatindeyim. Türkiye'de ki spekülatörlerin çok daha üzerinde yabancı ülkedeki spekülatörlerin Türkiye üzerinde bir oyun oynadıklarını biliyorum ve dövizleri 8,30'lerden alıp, 8,70'lerde boşaltıp merhele merhele insanları uyandırmayıp belirli bir tabana oturtup yeniden çıkartacaklarını biliyorum. Eğer insanlarımız bunu fark edemezlerse yatırımcılar çok ciddi kayıplar yaşayabilirler, dolayısıyla bu noktada akıllı olmak lazım, herkesin sattığını noktada almak, herkesin aldığı noktada da almak çok önemli. Tamamen profesyonellerin kazandığı amatörlerin kaybettiği bir ortam haline geldi. Çok insanın canı yanıyor. 300-400 lira paralar çok büyük paralar. Bu para üzerinde belki Türkiye'ye giren para milyarlarca dolar para belli bir baremden alınıyor ve hedeflenen rakama çıktıktan sonra satılıyor yeninden fiyatlar geriye gelmesi sağlanıyor ve aynı senaryo yeniden gerçekleştiriliyor" diyerek amatör yatırımcıların paniğe kapılıp yatırım yapmamaları gerektiğini ifade etti. (BGC)

Editör: Haber Merkezi