Asıl mesleği mantar yetiştiriciliği olan pazarcı Ali Bey, meyve ve sebze fiyatlarının düştüğünü söyledi. Ali Bey, biberlerin kilosunun 5 TL, domateslerin ise 3 ila 5 TL arasında olduğunu söyledi. Mantarcı Ali Bey, bu hafta genel düşüşten dolayı zam şampiyonu olmadığını belirtti.

Pazar yerlerinde pazarcıların koronavirüs önlemlerini aldığını ve “pazarcıların yarısının aşılı olduğunu” öne süren Ali Bey, “Fiyatların düşme sebebi kapanma döneminde sebze-meyvelerin yığılması ve satışın olmaması. İnsanlar fiyatlar çok pahalı diyor ancak öyle değil” diye konuştu.

Bir diğer pazarcı Olcay Yıldırım ise Pazar yerlerinin iyi durumda olmadığını, yasakların ortadan kalkması ile Pazar yerlerinin eski ivmesine kavuşacağını öne sürdü. Yıldırım, “Vatandaş pazarlara yasaklar ve salgın korkusu nedeniyle soğuk bakıyor. Aşılamadan sonra inşallah bu bakış açısı ortadan kalkacak. Sonrasında pazarların tekrardan dolmasını bekliyoruz” diyerek görüşlerini ve beklentilerini dile getirdi.

Yıldırım, kapanma sürecinden bu yana meyve ve sebze alanındaki son durumu “Üretici yetişen malı topladı. Depolayabilen depoladı, depolayamayan çöpe attı. Sürekli üretim sebebiyle takviyeli bir tedarik söz konusudur. Satılabilmesi için de fiyatlar dip yapıyor” dedi. Bu hafta zam şampiyonu bir ürünün olmadığını söyleyen Yıldırım, “Muz ve çilek fiyatları istikrarını koruyor. Muz fiyatları 10 ila 13 TL arasında seyrediyor” dedi.

Kapanmadan kendilerinin ve küçük esnafın ağır yara aldığını belirten Yıldırım, “17 günlük kapanma, kapanma değil. Resmen küçük esnafla oynadılar. Alınan kararları 5 yaşındaki çocuk bile almaz. Tuhafiyeciler, şekerciler, lokumcular, kolonyacılar bayram için mal almıştı.

Bu esnafın ürünleri ellerinde kaldı. Zincir koptu, bu esnaflar kendini zor toparlar. Enflasyon ve faizler ortada” diye konuşarak, sözlerini tamamladı. (BGC)

Editör: Haber Merkezi