26 senedir esnaflık yapan Hüseyin Çalış, pastırma ve sucuk fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldiğini kaydetti: “Fiyatlarımız geçen seneye bakarak bayağı arttı. Sucuk içinde geçen sene fiyatlarımız 60 TL’ydi, şimdi 80 TL’yi buldu. İyi pastırmanın kilosu geçen sene 140 TL idi, şimdi 180 TL oldu. Geçen seneye bakarak sucuk ve pastırmada ramazan alışverişi 200-250 TL iken, şimdi iki katına çıktı.”dedi.Çalış, dört kişilik bir ailenin önceden haftalık 500 gr pastırma tükettiğini, şimdi 250 gr alabildiklerini dile getirdi. Et kesiminin 33 TL’den 39 TL’ye çıktığını belirten Çalış; talebin çok olduğunu, kargoyla gönderim yaptıklarını da söyledi.

PEYNİR VE ZEYTİN: “HER KESEYE GÖRE ÇEŞİT VAR”

6 yıldır esnaflık yapan Fevziye Deliceoğlu, peynir ve zeytin fiyatlarının “enflasyon minvalinde yükseldiğini, ancak fiyatların halkın alabileceği güçte olduğunu” söyledi. Deliceoğlu, “Herkesin kesesine göre çeşitler var” diye ekledi. Deliceoğlu, ortalama bir aileye peynir ve zeytinin ne kadara mâl olacağı konusunda “Kaliteli bir şey yiyeyim derse kilosu 400-500 TL’yi bulur, uygun fiyata derse kilosu 200-250 TL’ye olur. Fiyatlar haliyle yüksek tabii. Hastalık sebebiyle insanların gelirleri de azaldı. Herkes kendi bütçesine göre almaya çalışıyor” diye konuştu. Deliceoğlu, süte zam geldiğini de vurguladı.

Deliceoğlu, fiyatlar konusunda “Zeytin çeşitleri 15 TL’den 60 TL’ye kadar var. Peynir fiyatları ise keçi peyniri, tulum peyniri gibi peynirler 20 TL’den başlıyor 70-80 TL’ye kadar çıkıyor. Uygun fiyat peynirlerde kalite düşük. Mesele gıda olduğu için kaliteli yemelerini tavsiye ediyorum” diye konuşarak, sözlerini tamamladı.

İFTAR SONRASI MÜŞTERİNİN AĞZI NE KADARA TATLANACAK?

7 aydır pastane işleten Mehmet Özdemir “Fiyatlar herkesin ulaşabileceği seviyede. Dört kişilik bir ailenin günlük tatlı tüketimi 40 TL’ye mâl olur diye düşünüyorum” diye açıklamada bulundu. Özdemir, “ürünlerinde pancar şekeri kullandıklarını, Ramazan süresince de tatlı üretmeye devam edeceklerini” söyledi.

KURUYEMİŞ FİYATLARI

Kuruyemiş satıcılığı yapan Eyüp Çakmak, kuruyemiş fiyatları ile ilgili şunları söyledi: “Ramazan’da en çok hurma, kuru üzüm, hoşaf yapmak için kuru kayısı tercih ediliyor. Hurma bâbında fiyatlarımız geçen seneye nazaran gerilemektedir. Kuru üzüm fiyatları hemen hemen aynı kalırken, kurutulmuş kayısı fiyatları geçen sene ağaçları don vurduğu için biraz yüksek. Antep fıstığı, badem, fındık ve kajulu karışık kuruyemişimizin kilosunun ortalama 70 TL mâliyeti var, kalite ve fiyatlar değişebiliyor.”dedi.(BGC)

Editör: Haber Merkezi