Saadet Partisi Kayseri il başkan yardımcısı ve ekonomik işler birim başkanı Fatih Arıkan, rakamların yaşamla örtüşmediğini belirtti. Arıkan, “TÜİK verilerine göre, enflasyon kasımda yüzde 2.3 artarken, yıllık bazda yüzde 14,03 arttı. 2020 yılı kasım ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 2.30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13.19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti. Lakin vatandaşın gerçek alım gücü bu oranda değiştimi açıklanan enflasyon rakamları gerçekle örtüşüyor mu bunu irdelemek lazım. Sadece otomotiv,cep telefonu görüşme süresi,kira artışları,ekmek fiyatlarındaki artış Türkiye İstatistik Kurumu’nun verdiği enflasyon rakamlarının yarısı ediyor. Mesela cep telefonu görüşme ücreti bu ay yüzde 4,78 zamlanarak enflasyona 0,11 katkı yapmıştır. Burada da karşımıza yüzde 15,65 gibi bir oran çıkıyor. Oysa TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 11,75 olarak açıkladı. Tıpkı son iki ayda olduğu gibi aynı yerde seyretti enflasyon.” şeklinde konuştu.

Hayat Sanki Tozpembe

Fatih Arıkan, “İthalata dayalı ekonominin olduğu ülkemizde son 1 yılda doların tl karşısında %40 değer kazandığınıda varsayarsak enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Maalesef enflasyon rakamları belirlenirken fiyatı yükselen ürünlere bakılmıyor, düşen ürünler baz alınıyor. Bunun neticesinde hayat sanki tozpembe gibi lanse ediliyor. Ülkemizde ve Kayserimizde asgari ücretle geçinen insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Asgari ücretteki artış TÜİK verileri ile değil gerçek enflasyon rakamlarında olmaz ise vatandaş üzerindeki sıkıntı daha da artacaktır.” dedi.

Başkan yardımcısı Fatih Arıkan, esnafın sıkıntılarının da bir an önce ele alınması gerektiğini belirtti. Arıkan, “İşin esnaf boyutunu da gündeme getirmek gerekiyor. Esnafın kepenk kapattığı, çiftçinin tarlasını ekemediği durumunu göz önüne alırsak ve devletinde bunlarla ilgili maalesef günü kurtaracak kredi paketleri dışında hiçbir şey yapmaması bizi derinden üzmektedir” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi