Salçalık domatesler tezgahlarda yerini almaya başladı ancak fiyatlar geçen yıla göre 2 kat arttı. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan salça da zamlardan nasiplendi. Salçalık domatesin fiyatlarının 2 kat arttığını söyleyen Pazarcı Bayram Bakırcı, “Salçalık domatesin fiyatı geçen sene 2-2,50 lira arasıydı bu sene 5 lira. Çok fark var o yüzden de satılmıyor. Normalde her sene biz bir araba satıyorduk, 25-30 tona yakın. Şimdi 5 ton, 6 ton getiriyoruz onu bile satamıyoruz. İnsanların alım gücü yok alamıyorlar. Pazarın geneli hep öyle bir yamula patlıcanı, Kayseri'nin öz patlıcanı bu sene 15- 16 lira. Normalde her sene 3 kilo 10 lira civarındaydı. Bu sene kilosu 16- 17 lira bundan dolayı insanlar alamıyorlar. Hazır salçanın kilosu 100 lira. Evde salça yapmak daha mantıklı ama bu sene talep yok. 1 kilo salça için 10-12 kilo domates girer. 1 kilo domates için 60 lira 70 lira civarında tutar. Bir kasa domatesin fiyatı 120 lira, geçen sene 30 liraydı. Allah yardımcımız olsun. Bak adam bir kamyon domates getirmiş, olduğu gibi duruyor. Bu adam bunu getirdi, bugün satamadıysa yarın zarar. Bu adam domatesin kilosunu 4,25 liraya mal etti, 4,50 lira diyor kimse almıyor. Alım gücü yok. Bir araba domates neredeyse 200 bin lira tutuyor. Ama satamazsa zarar edecek” ifadelerini kullandı.
‘MECBUREN YAPACAĞIZ, YAPMAK ZORUNDAYIZ’
Salçalık için alışverişe çıkan Hatice Hanım, “Salçalık fiyatları çok pahalı 5 lira, 6 lira. Hiç düşmedi domates fiyatları. Salçalıkların en fazla 1 lira 1,50 lira olması gerekiyor. Mecburen yapacağız, yapmak zorundayız. Hazır salçayı yiyemiyoruz. Görüyorsunuz zaten fiyatları söylemeye gerek yok. 5 katı yükselmiş. Yapacak bir şey yok” diye konuştu.
Eşiyle birlikte salçalık domates alışverişine çıkan Duran Dalkılıç, salçalık domates zamlansa da diğer salçalar da yüzde 200’ün üzerinde zamlandığı için salçayı kendileri yapmayı tercih ettiklerini söyledi. Duran Dalkılıç, “Mevcuttaki enflasyondan dolayı her şeye zam geldiği gibi elbette ki salçalıklarda zam gelmiş. Geçen sene 2- 2,50 lira olan domates bu sene 4,50 lira, 5 lira. Her şeyde olduğu gibi domateste de fiyatlar iki katına çıkmış durumda. Kendi salçamızı biz yıllık olarak kendimiz yapıyoruz. Hazır salçalar, ev tipi salçalar var ama kendi yaptığımız içimize daha çok siniyor. Güvenle tüketiyoruz ve daha uyguna geliyor. Her ne kadar salçalık domates pahalanmışta olsa, diğer salçalara da yüzde 200'ün üzerinde zam geldi” diye konuştu.
Rukiye Dalkılıç ise “Bu fiyatlara rağmen yine de kendim yapmayı tercih ediyorum. Daha ekonomik oluyor. Hazır markalarda var kullandığımız ama genelde kendi yaptığımızı tercih ediyoruz. Tabi ki pahalı, ama her şeye aynı oranda zam geldi” dedi.
Editör: Haber Merkezi