İthal edilen yabancı hammadde fiyatlarının döviz artışından kaynaklı fahiş fiyat artışı ile zorlanan mobilya sanayicisinin son dönemde yerli hammadde de firmaların ihracata yönelmesi nedeniyle başka bir sıkıntıyı da beraberinde yaşadığına dikkat çeken Başkan Mehmet Yalçın, “ülkemizde üretimi yapılan orman ürünleri, profil, ambalaj ürünleri gibi hammaddeler ihracata yöneldikleri için bizlerin taleplerini geri çeviriyor. Hammadde ihracatı dursun, yapılmasın demiyoruz. İç piyasaya yanı bizlere ihtiyacımız oranında verilmesini istiyoruz. Öncesinde bağlantılarımız olmasına rağmen, tedarikte zorluklar çekiyoruz.

“HAM MADEYE ULAŞAMAZSAK ÜRETEMEYİZ”

Mobilya sektörü katma değerli ürünler üreten, ekonomiye ve ihracata önemli oranlarda katkılar sunan, istihdam sağlayan, birçok sektöre de lokomotif olan bir sektör. Bizler hammaddeye ulaşamaz ve üretemezsek ayakta kalamayız. Ayakta kalamayan fabrikalar kapısına kilit vurur. Bunun da doğuracağı sonuçlar ülke ekonomisine önemli oranlarda olumsuz yansır.  Son dönemde hem hammadde fiyatlarındaki fahiş artışı hem de hammaddeye ulaşmakta çektiğimiz zorlukları her fırsatta dile getirmeye, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz sanayiciler pandemi döneminde üretimimizi durdurmayarak ihracata ve istihdama devam ederek devletimiz ve milletimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bu ülke hepimizin ve elimizi taşın altına hep birlikte koyacağız. Bunu daha güçlü yapabilmemiz için de bizim üretmeye ve ihracata devam edebilmemiz gerekiyor. Devlet yetkililerimizden hammaddeye ulaşmaktaki sorunumuzun çözüme kavuşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“LOJİSTİKTE KONTEYNER BULAMIYORUZ”

Hammadde fiyat artışını da bir yerden sonra görmeyip ilk planda hammadde tedarik edebilmenin derdine düştüklerini ifade eden Mehmet Yalçın, “Fiyatlara artık takılmıyoruz, fiyat ikinci planda kaldı. Önemli olan ham maddeye ulaşabilmemiz şu anda. Ham maddeye ulaşmakta çok zorlanmaya başladık. Geçen yılı sektör olarak iyi kapattık. İhracat oranlarımız pandemiye rağmen oldukça yüksek oldu. Bizler daha fazla ihracat yapmak, daha fazla üretmek ve istihdam sağlamak istiyoruz. Ham maddeye ulaşamazsak bunu sağlamamız çok zorlaşıyor. Bir taraftan da lojistik sektör olarak en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi. Milli ve yerli denizcilik işletmesinin kurulması sektörümüz ve ülkemiz açısından önemli bir adım olacaktır. Ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarına daha çabuk daha hızlı ve uygun fiyatlara ulaştırabileceğiz. Mevcutta bizim konteynır işimizi yürüten firmalar yabancı. Dünyada yaşanan ticaret savaşından kaynaklı sorunlar yaşanmakta. Zaman zaman limanlarımıza uğramadan pas geçiyorlar. Bundan dolayı da ya konteynırlarımız limanda bekliyor veya konteynır bulamıyoruz. Konteynırlara ulaşmakta da çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Bir başka sorun da, Yurt dışına giden sevkiyat tırlarımızın geri dönüş yüklerinde sıkıntı yaşıyoruz. Sonuç olarak, hammadde ve lojistik sıkıntısı bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Beklentimiz, sorunlarımızın yetkili makamlarca dikkate alınarak çözüme kavuşturulmasıdır” dedi.

“DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması ve döviz artışı yaşanması üzerine başlatılan tartışmaların yersiz olduğunu ve gece yarısı yaşanan artışın, sabah saatlerinden itibaren normale döndüğünü hatırlatan Yalçın, “hükümetimizin almış olduğu kararları destekliyoruz ve arkasındayız. Devletimizin de milletimizin de yanındayız. Yaşanan pandemi sürecinde yapılan ekonomik desteklerle kesintiye uğramadan üretimlerimizi devam ettirdik. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ekonomik reformlar piyasaları önemli oranlarda rahatlatmıştır. Şu bu asla unutmamız gerekir ki ülke olarak hepimiz aynı gemideyiz ve bunun zarar görmesi hiç birimize fayda sağlamadığı gibi, olumsuz sonuçlarından yine hep birlikte etkileniriz. O sebeple zaman zaman yaşatılan spekülasyonlara itibar etmeden, dik duruş sergilememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi