Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün yaptığı açıklamalar ile piyasalara güven telkin etmeye çalıştı. Faiz konusunda duruşun aynı olduğu yönünde mesajlar veren Kavcıoğlu, satır arasında faiz indirimi konusunda ellerindeki merminin az olduğu yönünde de söylemlerde bulundu.

Serbest piyasada ateşi bir türlü düşmeyen doların önünde set olabilmek için 1 milyar dolarlık satış yönünde piyasaya doğrudan müdahale eden Merkez Bankası’nın bu hareketi kısa süreli işe yaradı ama kafalardaki soru işaretlerini gideremedi.

Ne diyor Başkan Kavcıoğlu, "Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeyi ve oynaklığı gidermeye yöneliktir."

Bu yöntem yüksek enflasyon baskısının hissedildiği dünya ekonomisinde çok da yeterli olmayacak gibi görünüyor. Çünkü yabancı yatırımcı Türkiye piyasasında değeri düşük dolar görmek istemediği gibi dolara endeksli yatırım yapmak da istemiyor.

Merkez Bankası’nın piyasaları yönlendirme donelerinin çok da fazla olmadığını düşündüğümüz de dövizde yaşanan anlık devalüasyonların da süreceği gerçeğini önümüze bırakıyor.

Enflasyon baskısının üzerinde hisseden vatandaş Başkan Kavcıoğlu’nun şu cümlesini de şaşkınlıkla okudu. Kavcıoğlu, "Kısa bir süre içinde çok daha düşük seviyelerde bir enflasyon seviyesi gözlenmeye başlayacaktır." dedi.

Başkan Kavcıoğlu ya piyasayı kitaplarda yazdığı gibi algılıyor ve öyle kabul ediyor ya da marketten manavdan alış veriş yapmıyor, Vatandaşla aynı temel tüketim mallarını kullanmıyor.

Başkanın düşük enflasyon temennisine hepimiz katılmak isteriz, ancak zaten yüzde 60-70’lere vara ürün, mal ve hizmet zamları enflasyonu tetiklemiş durumda bulunuyor. Doğalgaza son 2 ayda yapılan yüzde 68’lik zam bile göreli olarak yıllık bazlı yüzde 10-15’lik enflasyon artışına neden olabilecektir. Bunun yanına akaryakıt zamlarını da ekledik mi varın gerisini siz düşünün.

Her ne kadar TÜİK enflasyon sepeti bu oranları aşağıya çekmeye muktedir olsa da vatandaşın gerçekleri görme gücü de azımsanmamalı diye düşünüyorum.

Başkan Kavcıoğlu’nun başarılı olması hepimizin dileği. İnşallah da olur enflasyonu düşürür. Amma görev süresi buna yeter mi onu çok merak ediyorum şimdiden.

***

KAYSERİ YOZGATLILAR FEDERASYONU VE DENİZ ÇAĞAN FARKI

Deniz Çağan, Kayseri’deki Yozgatlılar çok iyi tanır ve bilir. Bizlerde Yarı Yozgatlı sayılsak da Deniz Çağan’ı gazeteci kimliği ile bilir, tanır ve severiz.

Deniz Çağan’ın başkanlığını üstlendiği Kayseri Yozgatlılar Federasyonu, geçtiğimiz günlerde önemli bir etkinliğe imza attı.

Yozgat’la özdeşleşmiş “Arabaşı” yemeğini konuklarının damak tadına sundu ve daha ötesinde bir sivil toplum kuruluşu olarak nasıl bir örnek olunabileceğini de göstermiş oldu.

Her şehirde olduğu gibi özelliklede İstanbul’da büyük oranda kendini gösteren farklı şehrin insanlarının varlığı ve aynı kültür altında birleşiyor olması ülkemizin önemli bir zenginliği..

Kayseri’de de yaşayan Yozgatlı sayısı azımsanmayacak kadar çok… İki şehrin insanları da bir ayrım gözetmeksizin yan yana yaşıyor.

Şehrin kültürüne katkı sağlıyor…

Düzenledikleri etkinlikte de buna bizzat bir kez daha şahit olduk.

Kayseri’de bir çok ilin dernekleri faaliyet gösteriyor ve bunlardan en önemlisi de Kayseri Yozgatlılar Federasyonu…

Kayseri Yozgatlılar Federasyonu yeni bir sivil toplum kuruluşu olmasa da Deniz Çağan’ın başkanlığa seçilmesiyle de büyük bir hareketlilik kazandı. Deniz Çağan, Kayseri Yozgatlılar Federasyonu başkanlığı görevine gelmesinin ardından Kayseri ile Yozgat kardeşliğinin sağlamlığına bir perçin daha vuruyor…

Bir sivil toplum kuruluşu Başkanı olarak, hem Yozgatlıların sesi kulağı oluyor hem de şehirdeki sivil toplum kuruluşlarına iyi bir örnek oluyor.

Deniz Çağan elbette bu örnek olma yolunda yalnız değil; Federasyon Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Gencer, Ersan Dağdeviren, Genel Sekreter Kazım Karagöz, Genel Sayman Koray Can, Yönetim Kurulu Üyeleri Emrullah Doğan ve Yusuf Korkmazyürek de kendisine güç veriyor ve Yozgatlıları en iyi şekilde temsil ediyor…

Örnek olan, toplumun her kesimi ile el ele kol kola olan, Yozgatlı olsalar bile Kayseri için de yürekleri çarpan Kayseri Yozgatlılar Federasyonu Değerli Başkanı Deniz Çağan ve üyelerine teşekkür borcumuz var.