10 Mayıs 2019 Cuma Günü Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanarak yürürlüğe giren kararname ile sanayicilerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kendi fabrika alanında lisanssız Güneş Enerji Santrali (GES) kurması özendirildi.

Firmalara, kendi ihtiyacının üzerinde kapasitede GES kurma ve ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını sisteme satma hakkı tanındı!

2019’daki söz konusu kararnamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını gören çok sayıda sanayici, tüketim fazlası yatırım yaptı!

Söz konusu yatırım için sanayiciler, bankalardan TL veya Döviz cinsinden yüklü miktarda kredi kullandı.

Ne için?

Üretilen fazla elektriğe “Alım garantisi” verildiği için!

***

Yıl 2022 ve Ağustos ayının ortası!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 4 Ağustos 2022 Perşembe günü konuya ilişkin bir toplantı daha yaptı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da aldığı kararları hiçe sayacak cinsten kararlar alarak sanayicileri zor durumda bıraktı.

Neymiş efendim 2019 da Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile verilen “alım garantisi” ortadan kaldırılacakmış, sanayicinin onca yatırım yaparak ürettiği elektrik, şebekeye ücretsiz verilecekmiş!

Üreten sanayici, borçlanıp Güneş Enerji Santrali (GES) kuran sanayici, ortada kalan yine sanayici!

Devlet, yatırımcılara ve sanayicilere “Sen yeter ki kullandığın elektriği üret, fazlasını ben alacağım” deyip garanti verecek, 2 senenin sonunda ise devletin en tepesi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözleri havada bırakacak tarzda kararlar alınacak!

Bu nasıl mantık?

Bu nasıl devlet yönetim anlayışı inanın anlam veremiyorum!

Ne olacak şimdi?

Kayseri OSB’de, sırf devlete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvendiği için bankalara borçlanıp GES yatırımı yapan sanayicilerin batmasına göz mu yumulacak?

***

“Devlette, devamlılık esastır” sözü değişen yöneticilerin aksi icraatlarına karşı kullanılır ama, bu konuda da alınan kararlarda devamlılık esas olmalı ve yatırım yapıp üretim yapan sanayicilerimiz ve iş insanlarımız korunmalı!

Madem önceki uygulamadan vazgeçeceksiniz, bir tarih belirleyip şimdiye kadar borçlanıp yatırım yapan sanayicileri korumak adına da bir şeyler yapmalısınız!

Türkiye, muz Cumhuriyeti mi?

Bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmezse bundan sonra iş adamlarımız nasıl devletine güvenip borçlanıp yatırım yapacak?

Bu uygulamadan neden vazgeçildiğini de inanın anlamış değilim, Almanya gibi ekonomisi gelişmiş olan tüm dünya ülkeleri Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan iş insanlarına devlet desteğini esirgemezken, güneşi en bol ülkem Türkiye’nin iş insanlarından bu destek neden esirgenir onu da anlayamıyorum!

***

Bu konuda iki çift sözüm de, sosyal medya fenomeni gibi gezen, uçan, kaçan, paraşütten atlayıp Kayseri’yi yönetenlere olacak?

Sayın Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; Kayseri de turizmin gelişmesi de elbette önemli ancak, söz konusu bu ani karar nedeniyle Kayseri de kaç iş insanı zor durumda kalacak, kaç firma kredi borçlarını ödeyemeyip batacak farkında mısınız?

“Sanayi Şehri” olarak bilinen Kayseri’nin GES’e yatırım yapan yaklaşık yüzde 50 sanayicisi şu an zorda, konuya ilişkin iki kelam beyanda bulunacak mısınız?

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’a gelecek olursak, dövize endeksli artan girdi maliyetleri, yaşanan ekonomik krize ve artan enerji, personel giderleri karşısında tuzunuz hala kuru mu?

Kayseri’de faaliyet gösteren, MÜSİAD ve ASKON yöneticileri uyuyor mu?

Ya, Kayseri’nin bağrından çıkan 10 Milletvekillimiz ne yapıyor acaba?

Güneş Enerji Santrali’ne (GES) yatırım yaptığı için borçlanan sanayiciler ve iş insanları umurunuzda mı?

Ali Dağı’ndan Yamaç Paraşütü ile atlarken ayak ayak üstüne atıp poz veren, Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak’ın Kayseri OSB’de ne olup bittiğinden haberi var mı acaba?

CHP İl Başkanı Ümit Özer’e de gelecek olursak, yaz tatiliniz henüz bitmedi mi?

Sesiniz neden çıkmıyor?

Bu Kayserili sanayicilerin sorunlarını siz dile getirmeyeceksiniz de kim dile getirecek?