Kocasinan Kaymakamlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere, ilçedeki ortaokul ve liselerde eğitim gören yaklaşık 1500 öğrenci katıldı. Seminerin açılışında konuşan Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun, 3 Aralık Günü'nün 'Dünya Engelliler Günü' olduğunu, bu nedenle seminere engelli öğrencilerin de davet edildiğini bildirdi. Oytun, engellilerin başta iş bulma ve kentte rahat dolaşım gibi pek çok sorunları bulunduğunu, bu sorunları da birlikte fikirler üreterek çözebileceklerini kaydetti.

Seminere konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci, öğrencilerin kendi aralarında konuşmalarına ve slayt gösterileri sırasında ıslık çalmalarına tepki göstererek, şöyle dedi:

"Çocuklar lütfen, ben sizlerden şehit atalarınıza, bu ülkeyi kurtararak cumhuriyeti kuran ve bize emanet eden büyüklerinize saygılı olmanızı istiyorum. Sizler, o ataların torunlarısınız, bunu unutmayın ve dinleyin ki, nasıl sıkıntılardan, acılardan, çilelerden geçerek sizlere bu vatanı emanet ettiler, anlayın."

Konuşmasında, Çanakkale Savaşı öncesinde Anadolu ve Trakya’nın durumunu gözler önüne seren ve fotoğraflarla o zamanı anlatan Ahmet Nedim Kilci, şöyle dedi:

"Trakya, Bulgarlar tarafından işgal edilmişti. Bulgar askerler, esir aldıkları Türkleri, kış mevsiminin en şiddetli yaşandığı Aralık ayında günlerce çıplak ve aç tuttular. Öyle bir, iki gün değil, tam 138 gün aç kalan atalarımız, ağaç gövdelerini kemirerek hayatta kalmaya çalıştılar. Esir olan askerlerimize, din değiştirmeleri karşılığında özgür olacaklarını söylediler. Din değiştirmeyi kabul etmeyenleri de Selimiye Camisi’nin avlusundaki çınar ağacına astılar. Bir Bulgar askeri, hamile olan Türk kadınının karnını yararak bebeğini alıp, domuz bağıyla bağladığı dedeye uzatıp, 'Gözün aydın dede, bir torunun oldu' deme edepsizliğini, hayasızlığını gösterdi. Bütün bunlar yaşandı. Bu millet çok çile çekti, ancak onurunu ve bu vatan toprağını korudu’’ ifadelerini kullandı."

Öğretim Görevlisi Kilci'nin sunumunu büyük bir dikkatle izleyen öğrencilerin bir kısmı göz yaşlarına hakim olamazken, salondan çıkışta da seminerden çok etkilendiklerini dile getirdi.


Editör: Haber Merkezi