Türk Sağlık-Sen Kayseri 1 No'lu Şube Başkanı Ünal Polat, Sağlık Bakanlığı’nın, 112 Acil sağlık hizmetlerinde hizmet alımı yöntemiyle şoför istihdamı yapacağını ve 112 Acil sağlık hizmetlerindeki çalışma şeklini yeniden düzenleyeceğini söyledi. Polat, bunun bir yazı İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiğini anlatırken, "Bahse konu yazıdaki düzenlemelerin hayata geçmesi ile 112 acil sağlık hizmetlerinde taşeronlaşma istihdam modeli olarak benimsenecek, bu çağdaş kölelik sistemi ile çalışma huzuru ve barışı zarar görecektir" iddiasında bulundu.

Şube Başkanı Polat, Anayasa'da, devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle göreceğine dair hükmü bulunduğunu hatırlattı. Sağlık-Sen Şube Başkanı Ünal Polat, şöyle devam etti:

"Anayasa hükmü ortadayken, 112’lerde taşeron istihdamını çözüm olarak düşünenler, ya 112 hizmetlerini devletin asli ve sürekli görevleri arasında kabul etmemekte ya da Anayasayı ihlal ettiklerini bilmemektedir. Yukarıdaki seçeneklerden hangisi gerçekse; şüyuu vukuundan beter bir durum vardır. Ambulanslarda görevlendirmek üzere hizmet alımı yöntemiyle 4 bin şoför taşeron çalışan olarak istihdam edilmek istenmesi kabul edilemez. 112’lerde kadrolu şoför sayısı toplam 1200’dür. Bu sayının 3.3 katına yakın bir sayıda çalışanın taşeron olarak sistemin içine dahil etmenin anlamı; belli bir süre içinde özele devredilen kamu kuruluşları gibi 112’leri de özelleştirmektir. Dün ambulanslar için ihale çıkarılmıştı. Bugün şoförler taşeron oluyor. Yarın, bir sonraki adımın, tümüyle özelleştirme ve kamu çalışanlarının görevlerine son verme olacağı da açıktır."

Polat, 112 Acil sağlık hizmetlerinde personel eksikliği bulunduğunu anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eksikliğinin giderilmesi için getirilecek çözümün adı; Çalışma Bakanı'nın tabiri ile 'Çağdaş Kölelik' diye tarif edilen taşeron çalıştırma olması kabul edilemez. 112’lerin taşeron çalışma şekline geçmesi Anayasamıza aykırıdır. Bu ülke; hukuk devleti ise en üst hukuk normu olan Anayasa’nın ihlali, ülkenin hiçbir derdine çare olamaz. Kamuda taşeronlaşmaya, devletin yürütmesi gereken asli işlerin taşeron çalışanlara gördürülmesine her zaman karşı çıktık ve karşı çıkmaya devam edeceğiz. 112’lerde yapılmak istenen bu düzenleme ile ilgili de hukuki girişimlerde bulunacağız. 112’lerin taşeronlaşmasının önüne geçeceğiz."
Editör: Haber Merkezi