Kayseri Adliyesi’nde Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın başkanlığında 2021 yılı değerlendirme toplantısı yapıldı. Kayseri’de pandemiye rağmen 2021 yılında yapılan çalışmalar neticesinde soruşturma ve yargılama faaliyetlerinin aksamadan yürütüldüğünü belirten Akın, bir yıl içinde yürütülen dosyalar hakkında bilgi verdi.

“2021 YILINDA 72 BİN 899 SORUŞTURMA YÜRÜTÜLDÜ”

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın 2021 yılında Kayseri Adliyesinde yürütülen soruşturmaları ve sonuçlanmış davaların sayılarını açıkladı. Akın, “Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2021 yılı içerisinde toplam 72 bin 899 adet soruşturma yürütülmüş, yapılan soruşturmaların 65 bin 620 adeti sonuçlandırılmış ve 7 bin 279 evrakın da soruşturması devam etmektedir” diye konuştu.

“KAYSERİ’DE 18 BİN 444 ŞÜPHELİYE FETÖ ÜYELİĞİ SUÇUNDAN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLDÜ”

Başsavcı Akın, 15 Temmuz darbe girişiminden bu zamana kadar FETÖ üyelerine karşı yürütülen çalışmalara da değindi. Akın, “Cumhuriyet Başsavcılığımızda 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana 18 bin 444 şüpheli hakkında FETÖ üyeliği suçundan soruşturma yürütülmüştür. Haklarında kamu davası açılan 4 bin 249 şüphelinin yapılan yargılama sonucunda 3 bin 30 sanık hakkında FETÖ üyeliği suçundan mahkûmiyet, bin 219 sanık hakkında ise beraat kararı verildi. Ayrıca yapılan terör ihbarlarının 6 bin 410 adedi soyut ve genel nitelik olduğu tespit edilerek lekelenme hakkında koruması kapsamında ihbar kaydı üzerinden soruşturmaya yer olmadığına dair karar ile sonuçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“2021 YILINDA UYUŞTURUCU TACİRİ 466 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI”

Kayseri’de uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına da değinen Başsavcı Akın, “Cumhuriyet Başsavcılığımızda 2021 yılı içerisinde ‘Uyuşturucu Madde Ticareti’ suçundan 671 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmalarda 466 şüpheli tutuklama 118 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi” diye konuştu. Akın, 2021 yılında her iki tarafın uzlaşma iradesini ortaya koyduğu dosyalarda yüzde 93 oranla 2 bin 24 dosya uzlaşma ile sonuçlandığını da açıkladı.

“HIRSIZ YAN YANA OLAN 20-30 EVE GİREBİLİYOR”

Son zamanlarda artan hırsızlık olaylarıyla ilgi hukuki süreç hakkında bilgi veren Akın, Kayseri’de özellikle bağ evi hırsızlık olayının sıklıkla yaşandığını aktardı. Akın, “Kayseri’de özellikle bağ evi dediğimiz yani yaz aylarında kullanılan evlerimizde kimse yaşamadığı için, hırsız yan yana olan 20-30 eve girebiliyor. Özellikle sonbahar aylarında bu tür vakalarda artış olabiliyor. Türkiye’deki genel uygulamanın ötesinde, bir eve girilip hırsızlık yapılan ve tespit edilen hiçbir şüpheli neredeyse tutuklanmadan serbest bırakılmıyor. Eğer eve girip veya kapı zorlanıp açılarak bir eşya alındığı tespit edilmişse mutlaka tutuklamaya sevk ediliyor ki mahkemelerimiz de bu konuda genelde tutuklama tedbirine başvuruyorlar” dedi.

“BİZE ULAŞAN KONULARDA TEKNİK TAKİP VE SORUŞTURMALARLA DELİL TOPLUYORUZ”

Dilencilik suçlarına da değinen Başsavcı Akın, bu konuda organize suç örgütüne rastlanıldığına ilişkin bir bulguya ulaşılırsa detaylı araştırma yapıldığını anlattı. Akın, “Bize ulaşan konularda teknik takip ve soruşturmalarla delil topluyoruz. Hırsızlık mahsulü eşya ele geçirildiği zaman ise, eşyanın mağdura ait olduğuna ilişkin bir tereddüt yoksa mutlaka teslim ediliyor. Sosyal medyada satışa çıkarılması konusuna ilişkin bir bilgim yok ancak böyle bir durum varsa, gereği yapılır ve soruşturmaya konu edilir” diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi